Lugeja küsib: kui töötaja ei taha teha kaugtööd, kas ta võib nõuda koondamist?

Naine
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lugeja kirjutab: «Meie töökohal on avatud kontor, kus ühes ruumis istub 10 inimest. Kõik töötajad ei soovi ega saa erinevatel põhjustel teha kaugtööd. Kuidas saame tagada ohutu töökeskkonna, kui koroonaviiruse levik on väga kõrge? Üks töötaja nõudis koondamist, kui me talle ka edaspidi kontoris töökohta ei taga. Kas peame töötaja sellisel juhul koondama?»

Vastab tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Sandra Kuus:

Töötaja saab kaugtööd teha üksnes juhul, kui tööandja ja töötaja on kirjalikult vastava kokkuleppe sõlminud. Ühepoolselt ei saa töötaja kaugtööd nõuda ega tööandja töötajat ise kaugtööle saata. Kaugtööst saab lähemalt lugeda SIIT.

Milliseid meetmeid tööandja rakendab ohu (sealhulgas Covid-19 nakatumisohu) vähendamiseks, peab selguma töökeskkonna riskianalüüsist. Seal tuleb kirjeldada, milliste tegevusi ja reegleid peavad töötajad järgima.

Tööandja saab tagada praegusel ajal ohutut töökeskkonda näiteks järgnevate meetmetega:

  • vaktsineerimine ja/või töötajate testimine;
  • distantsi hoidmine;
  • hajutamine, nt kohandatakse kontoris muud vabad ruumid ümber töökohtadeks;
  • isikukaitsevahendite kandmine (eelkõige meditsiiniline või FFP2 mask), kui ruumis on kaks või enam inimest;
  • puhkeruumi kasutamine nii, et sinna ei koguneks liiga palju töötajad. Vajadusel pauside hajutamine;
  • osaline kaugtöö – näiteks jagada töötajate vahel ära päevad, millal keegi kontorisse tuleb, et vähendada töötajate omavahelisi kontakte;
  • piisav ventilatsioon töökohal;
  • tööhügieeni nõuete järgimine (kätepesu, desoained);
  • tuletada meelde, et haigena tööl käia ei tohi, isegi kergemate sümptomite puhul.

Kõikide tegevuste puhul tuleb jälgida ka nende täitmist, näiteks kontrollida, et töötajad maski kannaksid ning teeksid seda õigesti (mask peab katma nina ja suud). Samuti peaks kontrollima, et maskid oleksid saadaval, näiteks oleks töötajal majja sisenedes mask kuskilt võtta, et desifitseerimisvahendeid oleks piisavalt jmt.

Töötaja ise koondamist nõuda ei saa, sest majanduslikel põhjustel ülesütlemine (ehk koondamine) on tööandja otsus ja ainult tööandjapoolne ülesütlemise alus. Koondamisega on tegemist juhul, kui tööandjal ei ole enam võimalik töötajale kokkulepitud tingimustel tööd anda näiteks töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise või pankroti tõttu. Kui tööandja töö ohutult ümber korraldab selliselt, nagu eespool mainitud, siis ilmselt koondamise olukorda ei ole.

Koondamise kohta leiate infot Tööelu portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles