Reportaaž toidulaborist: teadlased teevad enda peal inimkatseid, et sinu elu mõnusam oleks

Adele Johanson
Copy
26.10.2021. Tallinn. Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus. Todiu pimetest. Foto Eero Vabamägi, Postimees
26.10.2021. Tallinn. Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus. Todiu pimetest. Foto Eero Vabamägi, Postimees Foto: Eero Vabamägi/Postimees/Scanpix Baltics

Mustamäel tegutseb teaduslabor Toidu-ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK). Seal kasvatatakse sõbralikke baktereid, otsitakse põnevaid pärme, arendatakse uusi ning paremaid toidutooteid. Enne laiale maailmale tutvustamist proovivad uurijad ja arendajad kõik  omal nahal järgi.

Uute toitude hindamiseks tehakse arenduskeskuses sensoorseid katseid. Keerulise kõlaga katse tähendab tegelikkuses igapäevast vaatlemist, nuusutamist, katsumist ja maitsmist nii enne- kui ka pärastlõunal peale seda, kui söögist on juba piisavalt aega möödas ning kõht hakkab tühjemaks minema. Hommikukohv ei tohiks ka enam maitsemeelte tööd segada.

«Regulaarset söömist segab tihe degusteerimine küll veidi, kuna sensoorsel analüüsil tuleb tooteid siiski teatud koguses tarbida,» tõdes toiduteadlane Mari-Liis Kutti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles