70 000 perele hüvitatakse osa elektri, gaasi või toasooja hinnatõusust (1)

Tarbija24
Copy
Valitsus hüvitab kütte ja elektri hinnatõusu vähemkindlustatud tarbijatele.
Valitsus hüvitab kütte ja elektri hinnatõusu vähemkindlustatud tarbijatele. Foto: Elmo Riig

Selleks, et leevendada vähekindlustatud perede jaoks elektrienergia hinnatõusu mõju, otsustas valitsus omavalitsuste kaudu hüvitada peredele esialgu septembrist märtsini 80 protsenti elektri-, gaasi- ja kaugkütte hinnatõusust.

Hüvitise taotlemine käib kohaliku omavalitsuse kaudu. «Palume omavalitsusi toetuste andmisel appi, sest nemad teavad oma inimesi ja peresid kõige paremini. Arusaadavalt omavalitsuste töökoormus kasvab, hüvitame ka linnadele ja valdadele toetuse andmisega kaasnevad kulud,» kinnitas riigihalduse minister Jaak Aab. Hüvitist hakatakse maksma eeldatavasti detsembrist ja see kehtib tagasiulatuvalt.

Keskkonnaminister Tõnis Mölderi sõnul kaetakse hinnatõus Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside ehk CO2 lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tulu osast, mis ületab varem prognoositut. Tänavuse suveprognoosi kohaselt on see suurusjärk kuni 37 miljonit eurot.

Hüvitise sihtrühmaks on leibkonnad, kelle netosissetulek on allpool suhtelise vaesuse piiri.

Suhtelise vaesuse piiriks on pere ühe inimese kohta 611,4 eurot kuus. Iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta arvestatakse sellest summast 0,5 ja alla 14-aastaste puhul 0,3 ühikut. Nii on näiteks kahe täiskasvanu ja kahe alla 14-aastase lapsega pere suhtelise vaesuse piir 1283,9 eurot.

Esialgsel hinnangul saab hüvitist taotleda kuni 70 000 peret, kellele hüvitatakse suurem osa elektri, gaasi või toasooja hinnatõusust. Hüvitise arvutamisel on aluseks ühikuhinnad: elektril alates 60 €/MWh (6 s/kWh), gaasil 30 €/MWh (3 s/kWh) ning kaugküttel alates 65 €/MWh (6,5 s/kWh).

Kuna energiaarvetel ei ole enamasti hinnad komponentidena välja toodud, siis võetakse hüvitamisel arvesse energiaarvetel toodud kogumaksumus. Nii hüvitatakse 80 protsenti energia koguhinnast, mis ületab elektril 120 €/MWh (12 s/kWh), gaasil 49 €/MWh (4,9 s/kWh) ning kaugküttel 78 €/MWh (7,8 s/kWh).

Valitsus otsustab 2022. aasta veebruaris, kas hüvitamist saab jätkata ka aprillis-mais.

Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium katab hinnatõusu mõju leevendamiseks elektri võrgutasu 50 protsendi ulatuses kõigil, sh kodutarbijatel – nii et oktoobrist märtsini maksab tarbija võrguteenuse eest poole vähem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles