Tai valmistub end taas turistidele avama

Copy
Phuketi saar Tais.
Phuketi saar Tais. Foto: DENE CHEN

Bangkoki hotellid, tänavaletid ja tuk-tukid valmistuvad 1. novembriks, mil Tai end pärast 18 kuud kestnud reisipiiranguid taas vaktsineeritud turistidele avab.

Kihaval metropolil, mis oli enne koroonapandeemia puhkemist üks enim külastatud linnu maailmas, läheb tavapärase elurütmi juurde naasmisega pisut aega, arvavad turismitööstuse asjatundjad.

Pandeemia tõttu langes turistide arv 2019. aasta 40 miljonilt vaid 73 000-le 2021. aasta esimese kaheksa kuu jooksul. Turismist sõltuva Tai majandus andis viimase kahekümne aasta halvima tulemuse.

Võimud püüavad riigi majandusest viiendiku moodustavat turismisektorit meeleheitlikult taas tööle panna, ehkki päevas tuvastatakse ikka veel 10 000 COVID-19 nakkusjuhtu ja vaktsineeritud on vaid 40 protsenti elanikkonnast.

Valitsus loodab, et rangete karantiinireeglite järkjärgline leevendamine toob inimesed tagasi baaridesse ja randadesse.

«Meie hinnangul naaseb turismitööstus normaalsele tasemele umbkaudu järgmise aasta keskel,» ütles Bangkoki linnavalitsuse pressiesindaja Pongsakorn Kwanmuang.

Kuningriik loodab, et märtsiks on neil taas vähemalt miljon külastajat ja 2022. aasta tulu ulatub 30 miljardi dollarini, ütlevad ametivõimud.

Tai sulges oma õhuruumi rahvusvahelistele lendudele 2020. aasta aprillis.

Pärast piirangute leevendamist kehtestati kahenädalane hotellikarantiin, milleks olid valmis vaid kõige meelekindlamad turistid.

Juulis tehti esimene samm tavaelu poole ja lihtsustati Phuketi saare külastamise reegleid. See tõi puhkama kõigest mõnikümmend turisti.

Nüüd on peaminister Prayut Chan-O-Cha teinud teatavaks Tai taasavamise plaani.

Alates 1. novebrist lubatakse pisut enam kui 40 madala ohutasemega riigi negatiivse testiga vaktsineeritud turistid riiki. Saabudes peavad nad tegema uue testi.

Nimekirjas on hulk Euroopa riike, Hiina ja USA.

Hiina on Tai suurim turistide allikas, sealt tuli 2019. aastal 11 miljonit külastajat. Riik on aga kehtestanud kodumaalne naasmisel kahenädalase karantiini nõude, see piirab kindlasti sealsete turistide arvu.

Kaks teist suurt turismi lähtemaad India ja Venemaa ei pääse Taid külastada lubatud riikide hulka veel niipea.

Tai taasavamise teine etapp on kavas 1. detsembril, siis lõppeb seitse kuud kestnud alkoholikeeld baarides ja restoranides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles