Maailma ähvardab raamatupõud

Tarbija24
Copy
Raamaturiiul
Raamaturiiul Foto: Dmitri Kotjuh

Nagu hädadest veel vähe oleks, ähvardab nüüd maailma ka paberi- ja raamatupuudus. Kuna inimesed püsivad peamiselt kodus ja igavlevad – sest pandeemia ei taha kuidagi järele anda –, siis on kasvanud nõudlus raamatute järele. 

Jõuluajal ostavad inimesed rohkem raamatuid, kuid sel aastal võib kingiks kavandatud raamatutega kitsas kätte tulla, vahendab USA today. Üleilmse pandeemia tõttu on kõikjal töökäte- ja paberipuudus ning kaubad ei liigu nii kiiresti kui varem.

Jõuludeks kõiki raamatupoode tõenäoliselt tühjaks ei osteta, sest kauplused on plaanid pikalt ära teinud, raamatud trükitud ja lugejate ootel.

Samas on igal aastal mõni raamat, mis osutub oodatust populaarsemaks. Tavaliselt on võimalik sellisel juhul uusi eksemplare nobedalt juurde tellida, kuid sel aastal on asjalood kehvad, nii et kui mõni tiraaž läbi müüakse, siis võib uute raamatute tellimine võtta kaua aega.

USAs on raamatumüük mullusega võrreldes kasvanud 13 protsenti. 2019. aastaga võrreldes on raamatuid müüdud koguni 19 protsenti enam. «Tavaliselt kasvab müük heal aastal nii 3–4 protsenti,» rääkis turuanalüütik Kristen McLean Vox.com artiklis. «Selliseid kasvunumbreid pole me enne näinud.»

Pandeemia alguspäevil oli USAs müüginumbrite eesotsas kõiksugu raamatuid leiva- ja saiaküpsetamisest. Rohkem loetakse ka ilukirjandust. Eestis lõid vahepeal laineid investeerimisõpikud. Apollo viimases edetabelis on tipus raamatud inimsuhetest.

Lugemisrõõmu otsitakse endiselt kõige rohkem paberilt ning e-raamatute müük on USAs jäänud samale tasemele. Kuid – paberiga on kitsas käes, sest tselluloosist on puudus ja selle hind tõuseb mühinal. Üks hinnatõusu põhjus on ka Hiina, kus suleti keskkonnamõjude tõttu pea 300 tehast. Samuti liigub terve maailm selle poole, et vähem kasutada ühekordset plastikut ning asendada seda papi ja paberiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles