The New York Times: uuele telefonile kulutatud raha läheb rentslisse

Tarbija24
Copy
Inimesed ihkavad igal aastal uut telefoni
Inimesed ihkavad igal aastal uut telefoni Foto: Zumapress/Scanpix

Kui osta igal aastal uus mobiiltelefon, siis jääb sellest eelarvesse röögatu auk, kirjutab The New York Times. Kui selle asemel sama summa kõrvale panna, oleks rahast hoopis rohkem tolku.

Tõsi, inimesed kulutavad raha kõiksugu kraami peale, mida hädapärast tarvis pole, ja aasta peale on need summad päris suured. Apple'i juht Tim Cook võrdles uue telefoni ostmist igapäevase kohvi ostmisega. Kui osta iga päev tass peent latet, siis kulub aastas kohvile sama palju raha kui uue iPhone'i ostuks. Mis sellest siis ikka nii väga on? Need numbrid peavad laias laastus paika ka Eesti hindade juures. 

Telefonidele kulutatavad summad kasvavad

Finantsnõustajate hinnangul on telefoni hind aga alles hädade algus ning sellise ostu tõeline mõju meie eelarvele on veelgi suurem. Kui 1000 eurot investeerida, oleks see summa mõnekümne aasta pärast palju kopsakam ning abiks pensionieas toimetulekul.

Vähem kui pooltel ameeriklastel on piisavalt sääste, et ootamatuid kulutusi katta. Kuigi Eesti inimesed säästavad Eesti Panga andmetel üha rohkem, on säästud jagunenud ebaühtlaselt ning palju on neid, kel kuu lõpuks on pangakontol vähem kui 100 eurot.

Samas on Eestis kasvamas nutiseadmetele kulutatavad summad. Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann märkis, et selle aasta esimeses pooles kasvas müüdud nutitelefonide keskmine hind 8 protsendi võrra, 415 euroni. Nutitelefonid on ühed kõige võimsamad tööriistad ning viimase aasta jooksul on hea telefon eriti marjaks ära kulunud, sest näost näkku kohtumisi on olnud vähem.

Raha läheb rentslisse

New York Times rääkis finantsnõustaja Suze Ormaniga, kelle sõnul voolab kohvi näol igal aastal rentslisse miljon dollarit ning ka pidev uute telefonide ostmine on tema kinnitusel tee vaesusse. «Kas sul on igal aastal vaja uut telefoni? Kindlasti mitte, see on naeruväärne raha raiskamine,» oli ta veendunud.

Tema sõnul tasub hoopis mõelda väikeste summade säästmisele. Uue Samsung Galaxy kuumakse Telia e-poes on 33 eurot. Kuigi see ei tundu teab mis röögatu sääst, võiks 10 aastaga nii kõrvale panna pea 4 000 eurot ja rääkida vanema telefoniga. Kui panna aga 30 aasta jooksul iga kuu kõrvale 33 eurot, see investeerida ning teenida aastas 4 protsenti intressi, on 30 aasta pärast tagataskus enam kui 20 000 eurot.

Ormani sõnul on sarnane lugu auto ostmisega. Kuigi auto väärtus aastatega langeb, ei ole mõistlik seda uuema vastu vahetada. Kuni auto sõidab, pole suuremat vahet, mis tema turuväärtus on.

Ja loomulikult tasub ise kodus kohvi teha. Uusi telefone võiks osta ainult juhul, kui selleks on võimalus igal aastal raha kõrvale panna ning raha jääb ka muude säästude jaoks. Kui see on üks vahva hobi, siis miks mitte. Oma finantskohustusi ei tasu aga põnevate vidinate nimel kasvatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles