Tere muutis tänasest piima säilimisaja märgistust

Tarbija24
Copy
Parim enne (vasakul ja kõlblik kuni.
Parim enne (vasakul ja kõlblik kuni. Foto: Erakogu/ Katrin Tamm.

Tere piimatööstus muutis tänasest piima säilimisaja märgistust, asendades «kõlblik kuni» märke «parim enne» märgistusega. Nii aidatakse kaasa toiduraiskamise vähendamisele ning nüüd saab tähtajani jõudnud piimatooteid ka näiteks Toidupangale annetada.

«See on nii Euroopa Liidult tulnud soovitus kui ka Eesti maaeluministeeriumi eestvedamisel toimunud muutus, mille peamine eesmärk on võidelda toiduraiskamise vastu,» sõnas Nordic Milk OÜ kestliku arengu juht Katrin Tamm. «Alates tänasest on esimesed pakendid saanud märke «parim enne» ning need on saadetud kaupluskettide poole teele, kuid muutuse täielik juurutamine võtab veel omajagu aega.»

«Paljud inimesed viskavad toitu minema ainult seda kuupäeva vaadates ning sellest halvast harjumusest on vaja nüüd lahti saada,» lausus Tamm. «Soovime julgustada inimesi, et nad tähtajast üle läinud tooteid enne prügikasti viskamist vähemalt vaataks, nuusutaks ja maitseks. Suurim keskkonnakoormus toidutööstuses pole mitte pakend, vaid raisatud toidu näol just pakendi sisu.»

Säileaja lõpu faasis ei ole piimatooted tervisele ohtlikud, sest need on pastöriseeritud ehk kuumtöödeldud. «Õigetel tingimustel hoituna kõlbavad piimatooted söömiseks märgistusest kauem. Hea nipp värske toidukraami paremaks säilitamiseks on teha seda külmkapi tagumises osas, kus temperatuur on ühtlasem, mitte näiteks ukse küljes. Kui toiduained kipuvad külmkapis enne säileaega riknema, siis tasub kindlasti kontrollida selle temperatuuri,» lisas Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles