GRAAFIKUD ⟩ Võrdlusportaal: elektrimüüjate hinnad erinevad kuni 22 protsenti

BNS
Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Margus Ansu / Postimees

Võrdlusportaalide võrdle.ee võrgustiku iga-aastasest elektri ning gaasi turuhindade võrdlusest ilmneb, et elektrimüüjate hinnad erinevad kuni 22 protsenti ning gaasimüüjate hinnad kuni 32 protsenti.

Üle-eestiliselt pakub elektrit kuus müüjat ning valida saab erinevate pakettide vahel, enimlevinud on börsipakett ning fikseeritud pakett. Viimase puhul fikseeritakse elektri hind enamasti 12 kuuks tähtajalise lepinguga, teatas võrdlusportaal.

Elektrihind.ee võrdlus näitab, et praegu on aastane hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama börsipaketi vahel 26 eurot ehk 8 protsenti. Fikseeritud pakettide erinevused on aga isegi 72 eurot ehk 22 protsenti. Elektri hind sõltub ka selle tootmisviisist ehk kas tegemist on taastuvatest või taastumatutest allikatest toodetud elektriga, enamik tootjaid pakub mõlemat varianti.

Gaasi pakub praegu üle-eestiliselt neli müüjat ning paketid jagunevad muutuvaks, fikseeritud ja gaasibörsiga seotud pakettideks. Gaasihind.ee võrdlus näitab, et praegu on hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama muutuvpaketi vahel 98 eurot ehk 32 protsenti. Fikseeritud pakettide hinnaerinevus on 61 eurot ehk 20 protsenti, börsipakette tingimused on samad.

Elekter ja gaas on kõigil teenusepakkujatel sama kvaliteediga ning seetõttu on portaali hinnangul mõistlik langetada valik tootetingimuste, tootmisviisi ja soodsama hinna järgi. Elektri- ning gaasipakettide tingimusi ja hindu saab võrrelda aadressidel elektrihind.ee ning gaasihind.ee.

Elektri- kui ka gaasimüüja vahetamise protsess on suurematel müüjatel veebipõhine ning tarbijatele tasuta. Vahetusprotsessiga ei teki elektri- või gaasitarne katkestusi ning uus müüja lõpetab vana lepingu tarbija eest ise. Müüja vahetus toimub enamasti järgmise kuu algusest, aga hiljemalt ülejärgmise kalendrikuu vahetumisel.

Elektrihind.ee ja gaasihind.ee kuuluvad võrdle.ee võrdlusportaalide võrgustikku. Tegevust alustati 2012. aaastal elektrituru avanemisel elektripakettide võrdlemisega, seejärel laieneti liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonda ning 2019. aasta jaanuarist avati Eesti esimese finantsinspektsiooni litsentseeritud väikelaenude maaklerteenus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles