Koda soovitas piimahinnale seada alampiir, kaupmehed ideed ei toeta

Copy
2016. aastal maksis Torupilli Selveris piimapakk ühel hetkel vaid 25 senti.
2016. aastal maksis Torupilli Selveris piimapakk ühel hetkel vaid 25 senti. Foto: Erakogu

Põllumajandus-kaubanduskoja ettepaneku järgi seataks piima jaemüügihinnale alampiir, mis sõltuks ühtlasi tarnehinnast, kirjutab ERR uudisteportaal. Kaupmeeste liit ideed ei toeta. 

Põllumajandus-kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus sõnas rahvusringhäälingule, et sarnaselt jaemüügihinnale on 30 sendi kandis püsinud aastaid ka piima omahind. 

Sõrmuse kirjeldusel on viimane aasta toonud aga suure tootmiskulude tõusu, mistõttu annab iga piimaliiter tootjale kahju. «Nii et täna me räägime kindlasti juba tootmiskuludest seal 32–34 sendi tasandil,» lisas ta.

Koja silmis tuleks jaekaubanduse piimamüük keelata odavama hinnaga summast, mida makstakse tarnijatele, erandiks tarnija kirjalik luba või piima säilivustähtaeg. 

Kaupmeeste liidu tegevjuhi Nele Peili hinnangul võiks alampiiri seadmine mõjutada aga vabaturumajandust. «Kui hakata reguleerima ühe toote hinda, siis on ukse ees väga pikk teiste sektorite järjekord, kindlasti ka toidutööstuse ja ilmselt ka muude sektorite järjekord, kes arvavad, et ka nende toote hinda võiks riiklikult reguleerida,» põhjendas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles