Pfizer ja Merck alustavad suukaudsete Covid-19 ravimite hilisema etapi uuringuid (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Võidujooks kergesti manustatavate COVID-19 ravimite väljatöötamiseks on hoogustunud
Võidujooks kergesti manustatavate COVID-19 ravimite väljatöötamiseks on hoogustunud Foto: Cadu Rolim

Pfizer ja Merck teatasid kolmapäeval oma eksperimentaalsete suukaudsete viirusevastaste ravimite uutest katsetest Covid-19 vastu, kuna võidujooks potentsiaalselt surmaga lõppeva haiguse kergesti manustatava ravimi väljatöötamiseks on hoogustunud, vahendab Reuters.

 

Pfizer ütles, et nende uusimas kesk- ja hilisema faasi uuringus osaleb 1140 haiglaravi mitte vajavat täiskasvanut, kellel on diagnoositud koroonaviirus ja kellel ei ole suurt haigestumise ohtu. Uuringus osalevatele patsientidele antakse Pfizeri tablette, mida tuntakse nime all PF-07321332, ja väikest annust vanemat ritonaviiri, mida kasutatakse laialdaselt HIV-nakkuse kombineeritud ravis.

Pfizeri ravim on mõeldud selleks, et blokeerida koroonaviiruse paljunemiseks vajaliku võtmeensüümi aktiivsust. Pfizer ütles juulis, et kui uuring PF-07321332 on edukas, esitab ta erakorralise kasutusloa taotluse selle aasta neljandas kvartalis.

Mercki sõnul uuritakse nende uues uuringus eksperimentaalset ravimit molnupiraviiri Covid-19 ennetamiseks täiskasvanute seas, kellega samas majapidamises elavatel inimestel on diagnoositud sümptomaatiline koroonaviirusnakkus. Merck ja tema partner Ridgeback Biotherapeutics viivad juba läbi ravimi hilisfaasi uuringut haiglavälise ravi puhul, et näha, kas see vähendab haiglaravi või surma riski.

Molnupiraviir on viirusvastane ravim, mille eesmärk on viia viiruse RNA-sse vigu, mis lõpuks takistavad selle paljunemist.

Merck teatas juunis, et USA valitsus nõustus maksma umbes 1,2 miljardit dollarit 1,7 miljoni ravikuuri eest, kui selle toimimine on tõestatud ja reguleerijad on selle heaks kiitnud. Ettevõte eeldab, et nad esitavad molnupiraviiri erakorralise kasutamise loa USAs kõige varem 2021. aasta teisel poolel.

Pfizer alustas juulis teistsugust PF-07321332 uuringut Covid-19 infektsiooniga riskirühmas olevate täiskasvanute seas, kellel on suur risk raskelt haigestuda krooniliste haiguste, näiteks diabeedi tõttu. Ettevõte teatas, et ootab selle uuringu esialgseid tulemusi sel sügisel.

Konkurendid Pfizer ja Merck ning Šveitsi ravimifirma Roche on teinud kõige suuremaid edusamme Covid-19 raviks või võimalikuks ennetamiseks mõeldud esimese viirusvastase tableti väljatöötamisel.

Roche ja tema partner Atea Pharmaceuticals teatasid juunis, et nende eksperimentaalse suukaudse viirusvastase ravimi AT-527 uuringu esimesed andmed näitasid, et see ravim vähendab haiglaravil viibivate patsientide viiruskoormust.

Praeguseks on Gilead Sciencesi ravim Veklury, mida tuntakse üldnimetusega remdesivir. See on ainus heakskiidetud viirusvastane ravim Covid-19 vastu Euroopa Liidus ja Ameerika Ühendriikides.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles