Omniva hoiatab järjekordse libakampaania eest (1)

BNS
Copy
Omniva postiautomaat.
Omniva postiautomaat. Foto: Zygimantas Gedvila

Omniva teatel on taas levimas järjekordsed Eesti Posti või Omniva nime kasutavad libakampaaniad, mille raames saadetakse kliendile võltsitud pakisaabumise teavitus ning palutakse klikkida lingil ja tasuda maksude või kohaletoimetamise eest.

Omniva hoiatab, et tegu pole nende poolt saadetavate teadetega, kutsub kliente üles tähelepanelikkusele ning palub nendele teadetele mitte reageerida. Petturid on ettevõtte teatel viimasel ajal eriti aktiivsed – liikvel on korraga mitu libakampaaniat ja ka tollisaadetiste deklareerimise kohta saadetakse petukirju.

Ettevõte rõhutab, et igasugusesse teatesse, mis palub oma sisus tasuda makseid, jagada andmeid või juhatab kliendi võõrale veebilehele, tuleb suhtuda skeptiliselt. Näiteks juhul, kui tõesti peaks olema Omnivalt saabunud lunatasuga pakk, siis tuleb selle eest tasuda pakki kätte saades näiteks pakiautomaadi juures. Omniva ei küsi kunagi klientide finantsandmeid ega palu saadetise eest tasuda kirja teel.

Näited Omniva nimel saadetud libalehtedest ja kirjadest.
Näited Omniva nimel saadetud libalehtedest ja kirjadest. Foto: Ekraanitõmmis

Lisaks tasub tähele panna, et kolmandatest riikidest saabunud saadetise deklareerimine toimub ainult omniva.ee lehel või maksu- ja tolliameti lehel emta.ee.

Kindlasti tuleks Omniva teatel tähelepanu pöörata, milliselt aadressilt teade saabub ja mis infot kiri sisaldab. Kui tegemist on võõrapärase aadressiga, siis tuleks kindlasti selle avamisest või linkidel klikkimisest hoiduda. Tihti peidavad pahalased ka end näiliselt õigete meiliaadresside taha ning kasutavad ka korrektseid ettevõtte logosid, mis peaks kogenematu veebikülastaja silmis usaldusväärsust tõstma.

Näited Omniva nimel saadetud libalehtedest ja kirjadest.
Näited Omniva nimel saadetud libalehtedest ja kirjadest. Foto: Ekraanitõmmis

Petuskeemide osas tasub tähelepanelik olla ka teiste kullerfirmade klientidel. Kliendid on Omnivale teada andnud, et tõenäoliselt analoogne petuskeem on ingliskeelses versioonis liikumas ka teiste kullerfirmade kohta, kus samuti teatatakse paki kohalejõudmisest ning palutakse makse tasumiseks või kinnitamiseks vajutada lisatud lingile.

Andmete varguse korral tuleks viivitamatult ühendust võtta oma pangaga, et teavitada neid krediitkaardi andmete varguse kahtlusest, vajadusel tuleks krediitkaart ka sulgeda. Seadmele, kuhu libakampaania jõudis, tuleks teha varundus ning seejärel tehasesätete taastamine. Samuti tuleks pettuse ohvriks langemise korral kontakteeruda politseiga ning anda politseile finantskuritegu ka uurimiseks, märkis Omniva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles