Hoiatus ⟩ Eestisse jõudnud vürtsid ja seesamiseemned võivad olla terviserisk (2)

BNS
Copy
Pere igapäevane toidukorv kallineb iga kuuga.
Pere igapäevane toidukorv kallineb iga kuuga. Foto: Arvo Meeks

Eestisse on jõudnud toidukaupu – vürtse ja seemneid –, milles on kasutatud toorainet või lisaainet, mis on saastunud etüleenoksiidiga, teatab põllumajandus- ja toiduamet (PTA) oma kodulehel

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjala sõnul on etüleenoksiidiga saastunud toodete maaletoojad ja kauplejad omavahel suhelnud ja alustanud toodete tagasikutsumisega. 

«Etüleenoksiidi jääke on tuvastatud seesamiseemnetes, vürtsides ja lisaainetes, mida kasutatakse toodete valmistamisel väikestes kogustes,» märkis Ramjalg pressiteates. «Seega lõpptootes on etüleenoksiidi sisaldus veel väiksem,» lisas ta.

Millistest toodetest, maaletoojatest või kauplejatest konkreetselt jutt käib, PTA oma kodulehel ei täpsustanud, kuid lisab, et tavaks on panna vastavad teavitused jaekaupluses toote või infoleti juurde.

Kui poes müüakse ohtlikuks tunnistatud toodet, peab kaupleja alustama toote tarbijalt tagasikutsumisega. «Eestis on välja kujunenud, et jaekauplused paigutavad kas toote leti või infoleti juurde tagasikutsumise teate,» ütles Ramjalg. 

Etüleenoksiid on gaasiline desinfitseerimise vahend, mida võidakse kasutada Aasia ja Aafrika riikides vürtside, seemnete ning toidu lisaainete steriliseerimiseks, et vähendada salmonella esinemist toidus.

Etüleenoksiid on liigitatud genotoksiliseks kantserogeeniks, mis võib põhjustada muu hulgas leukeemiat, rinnavähki, loodete väärarenguid ja iseeneslikku aborti.

Mõni ettevõte jagab infot ka oma kodulehel ja sotsiaalmeedia kontol. «Toote tagasikutsumise teateid jagavad oma kodulehel ka maaletoojad, kes teavitavad otse ka kliente, kellele tooteid müüdi,» lisas ta.

Selleks, et info jõuaks võimalikult paljude tarbijateni, on PTA hinnangul kõnealusel juhul oluline, et maaletoojad korraldaksid teavituse tagasikutsutud toodetest ka meedias.

Euroopa Komisjon juhib tähelepanu, kõik tooted, mis sisaldavad koostisosi või lisaaineid, mis on saastunud etüleenoksiidiga, tuleb turult tagasi kutsuda, olenemata sellest, kui suur on selle osa lõpptootes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles