Hiina reisivad välismaalased saavad juba kasutada digijüaani, ütleb keskpank

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Silt näitab, et antud kaubamaja kassasüsteem aktsepteerib vaid Hiina keskpanga poolt välja antud digitaalset valuutat e-CNY ehk e-jüaani.
Silt näitab, et antud kaubamaja kassasüsteem aktsepteerib vaid Hiina keskpanga poolt välja antud digitaalset valuutat e-CNY ehk e-jüaani. Foto: STR

Välismaalased, kes reisivad Hiinasse, saavad kasutada valitsuse väljatöötatud digitaalset jüaani ilma kohaliku pangakontota, teatas riigi keskpank reedel avaldatud dokumendis.

Mobiilimakse on viimastel aastatel kiiresti kasvanud ja muutunud Hiinas domineerivaks makseviisiks. Kaupmehed eelistavad sageli mitte võtta sularaha, samas kui krediitkaardid ei ole Hiinas kunagi samamoodi levima hakanud nagu lääneriikides, vahendab CNBC.

Kaks peamist mobiilimaksete rakendust, mida haldavad vastavalt Tencent ja Alibaba, nõuavad aga tavaliselt kasutajatelt sidet Hiina kodumaise pangakontoga, mis on välismaalastest reisijate jaoks suureks takistuseks.

Hiina Rahvapank on alates 2014. aastast töötanud jüaani digitaalse versiooni väljatöötamise kallal. Reedel avaldas keskpank uurimistulemusi käsitleva dokumendi, mis on avaldatud nii inglise kui ka hiina keeles.

«Ajutiselt Hiinas reisivad välisriikide elanikud saavad avada e-jüaani rahakoti, et rahuldada igapäevaseid maksevajadusi ilma kodumaist pangakontot avamata,» seisis dokumendis.

CNBC ka kinnitas, et nende välisreporteril oli juba võimalik kasutada digijüaani oma kodumaise pangakonto kaudu.

Keskpank väitis, et e-jüaani süsteem «kogub vähem tehinguandmeid kui traditsiooniline elektrooniline makse» ja et sisemiselt hoiab Hiina keskpank digijüaaniga seotud teavet teistest osakondadest eraldi.

Juunikuu lõpu seisuga, pärast umbes aasta aega kestnud e-jüaani teste kogu riigis, oli avatud üle 20,87 miljoni eraisiku rahakoti ja üle 3,51 miljoni ettevõtte rahakoti. Kokku on tehtud tehinguid väärtusega umbes 34,5 miljardit jüaani (4,51 miljardit eurot), seisis dokumendis.

Välismaalased ei ole üldjuhul saanud osaleda riigi korraldatud digijüaanide jagamises või muudes testides, kuna need olid vaid saadaval Mandri-Hiina, Hongkongi või Macao põliselanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles