Kuumad ilmad võivad tuua turgudele maasikauputuse (5)

Elina Liibak
Copy
Foto: Sander Ilvest

Riiklik Ilmateenistus prognoosib järgmiseks nädalaks kuni 33 soojakraadi ja troopilist kuivust. Soe suveilm on rõõmuks suvitajatele, kuid nii mitmedki põllumehed peavad järgmisel nädalal hinge kinni hoidma.

Kui Baltic Agro asendusdirektor Margus Ameerikas leiab, et järgmine nädal teraviljasaagile suurt probleemi ei tekita, siis Marjamaa talu peremees Tõnu Oks räägib, et troopiline kuumus ja kuivus paneb mõnevõrra muretsema küll.

Oksa sõnul kiirendab kõrge temperatuur saagi valmimist. Enim mõjutab see maasikamüüjaid, kellel võib tekkida «maasikauputus», kui korraga valmib liigselt palju marju. Kuna Eesti põllumehed ei pritsi oma saaki tavaliselt mädanemise vastu, ei säili kohalikud marjad üle nädala, erinevalt välismaa toodangust. See tähendab, et turule jõuab suur kogus marju, mis on vaja kiiresti maha müüa. Siinjuures on ohtlik turuhinna langemine alla omahinna mille tõttu marjamüüja miinusesse jääb.

Mõlema sõnul on olulisemaks teguriks niiskuse puudus mullas, mis taimedele halvasti mõjub. Õnneks viimastel nädalatel on niiskuse tase mullas piisav, et nädal aega kuumust üle elada ilma suurtemate kahjustusteta. Oks märgib, et kõige tundlikum kuiva suhtes on mustikas, mis sureb kiiresti. «Kui mustika lehed juba on närbunud, on see taim läinud.»

Õnneks viimastel nädalatel on niiskuse tase mullas piisav, et nädal aega kuumust üle elada ilma suurtemate kahjustusteta

Troopiline ilm muutub põllumeeste sõnul ohuks,  kui see kestab kauem kui kuu. Eesti kliimat arvestades on põuakahjustused üsna ebatõenäoline, täheldab Oks. Taoline kuumus ja kuivus on Ameerikase sõnul probleemiks lõunamaades, kus magevett kastmiseks on vajaka. «Magevee olemasolu on üks suurimaid faktoreid põllumajanduses». Eestil ja Põhjamaadel on tema arvates suur eelis, kuna magevett saame nö taevast tasuta. See aitab meil püsida põllumajanduses konkurentsivõimelisena, mida näitab ka teravilja ekspordimahtude suurenemine aastast aastasse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles