5 asja, mida sa arvatavasti kuninganna Anne Boleyni kohta ei teadnud

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Uus dokumentaalsari „Anne Boleyn: Vahistamine, protsess, hukkamine“ esilinastub Viasat History eetris pühapäeval, 20. juunil kell 19.05. See kolmeosaline sari vaatleb ülimalt detailselt Henry VIII teise abikaasa viimaseid elupäevi ja püüab ühtlasi välja selgitada, kas Anne Boleyn rikkus tõesti abielu või tüdines kuningas temast lihtsalt ära, mistõttu ta naise kõrvale heitis, ning kas talle mõisteti karistus põhjendatud süüdistuste alusel või olid need pelgalt Henry VIII peanõuniku väljamõeldis. Oleme kogunud sarja kontekstis kokku viis fakti, mida te ei pruukinud Anne Boleyni kohta teada.

1. Ta peaaegu abiellus oma nõbuga. Leiti, et Anne Boleyn peaks abielluma Ormondi krahvi James Butleriga, kuna mõlema isad soovisid endale Ormondi valdust ja tundus, et selle vaidluse saaks abieluga lahendada. Boleynid ei olnud aga ideest vaimustunud ja Anne’ist sai hoopis Henry VIII tolleaegse abikaasa õukonnadaam. Hiljem, kui tema suhe kuningaga muutus lähedasemaks, sai tema pere Ormondi valduse endale.

Foto: Viasat History

2. Kuulujuttude kohaselt oli tema emal samuti Henry VIII-ga afäär. Kuigi on hästi teada, et kuningal oli „teema“ Anne’i õe Maryga, oli tal mõnede kuulujuttude põhjal armuafäär ka Anne’i ema Elizabeth Howardiga. Veelgi enam, ühe jesuiidi kuulujutu andmetel oli Anne tegelikult üldse Henry VIII enda tütar, kuid nende kuulujuttude tõele vastamise šansid on üsna ahtad. Ühest küljest oli Elizabeth palju vanem kui Henry ja teisalt väitsid mõlemad, et nad ei tundnud üksteist.

3. Ta peaaegu suri higistamishaigusesse. 1400.–1500. aastatel levis Inglismaal ja hiljem kogu kontinendil kummaline haigus, mille sümptomiteks olid tugevad külmavärinad, peavalu ja higistamine ilma ühegi konkreetse põhjuseta ning mis suutis tappa nakatunu vaid mõne tunniga. 1528. aasta juunis nakatus ka üks Anne’i õukonnadaamidest sellesse haigusesse, misjärel Henry VIII põgenes kohe maale ja Anne saadeti koju Kenti, kuid oli juba hilja – Anne ja tema isa jäid haigeks. Mõlemad jäid ellu pelgalt tänu õnnele ja kuninga ühe parima arsti eestkostele.

Foto: Viasat History

4. Tema ja Henry järgmise abikaasa Jane Seymouri vahelised sõnelused muutusid sageli füüsilisteks kaklusteks. Kuigi nad olid sugulased, ei olnud Anne Boleyni ja tema õukonnadaami Jane Seymouri vaheline suhe sugugi roosiline. See oli aga mõistetav, kuna Anne kahtlustas, et Jane’il on Henry VIII-ga armusuhe. Jane ei püüdnud seda tegelikult varjata, sest kui kuningas talle portree kinkis, kandis ta seda kaelakeena. Kui Anne seda nägi, rebis ta ehte nii jõuliselt Jane’i kaelast, et mõlemad said selle käigus viga. Kaasaegsete tunnistuste kohaselt ei olnud see sugugi ainuke taoline kord – need kaks naist kaklesid omavahel sageli. Anne’i vihkamise põhjuse tunnistajateks olid järeltulevad põlved, sest kõigest 11 päeva pärast tema hukkamist 19. mail 1536 abiellus Jane Henryga.

5. Ta õde võis sünnitada Henry VIII lapse. Kuigi Anne oli mõistlikum ja edasipüüdlikum kui tema õde Mary, usutakse, et vanem Boleyni tüdruk oli neist ilusam, ja seetõttu ei pruugi olla üllatav, et Henry VIII-l oli Maryga afäär, samal ajal kui Mary ise oli abielunaine. Ta sünnitas oma abikaasale William Careyle kaks last, poisi ja tüdruku, ning mõlema kohta levis kuulujutt, et nende isa on tegelikult Henry. Kuigi seda ei ole kunagi tõestatud, oli näiteks Isleworthi pastor John Hale veendunud, et Mary poeg Henry Carey meenutab Henryt, kuid muud uuringud vihjavad, et hoopis Catherine Carey isa oli Henry, kellel oli kümme seaduslikku last, kellest ainult kaks jõudsid täiskasvanuikka.

Foto: Viasat History

Anne Boleyn ei olnud avalikkuses eriti armastatud, kuna paljude silmis oli ta lihtsalt troonivallutaja, kuid hoolimata kõigist tema veidrustest, suutis ta igaühe ära võluda. Tal oli sama mõju ka Henryle – vähemalt mõneks ajaks. Selle eest maksis ta viimaks oma eluga. „Anne Boleyn: Vahistamine, protsess, hukkamine“ räägib kuningannast, keda vihati tema eluajal, kuid kellest sai hiljem märter – ainult Viasat History eetris pühapäeval, 20. juunil kell 19.05.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Viasat History telekanal on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles