Taimsete piimatoodete pakendamist reguleeriv ettepanek kukkus läbi

Tarbija24
Copy
Alternatiivtoidutööstus oli tõusulainel juba enne pandeemiat, Oatly edukas börsidebüüt aga näitab, et inimeste huvi keskkonnasõbralike toodete vastu on püsinud.
Alternatiivtoidutööstus oli tõusulainel juba enne pandeemiat, Oatly edukas börsidebüüt aga näitab, et inimeste huvi keskkonnasõbralike toodete vastu on püsinud. Foto: SCOTT OLSON/AFP

Euroopa Parlament lükkas tagasi muudatusettepaneku, mis oleks kehtestanud ulatuslikud piirangud taimsete piimatoodete märgistamisele ja pakendamisele.

Piimaga seotud termineid nagu «piim», «juust» ja «jogurt» kaitseb juba seadus, ent muudatusettepanek oleks tähendanud seda, et taimset piima ei oleks tohtinud edaspidi müüa sarnases pakendis nagu lehmapiima. Samuti poleks tohtinud taimsete alternatiivide pakenditel kasutada piimatootega sarnanevaid pilte, näiteks kohvil vahutavad sojapiima, ning väljendid nagu «jogurtilaadne», «laktoosivaba» ja «piimavaba» oleks keelatud. Siiski pole terminid nagu «piim» ja «jogurt» endiselt piimavabadel toodetel lubatud.

Muudatusettepanekule avaldasid vastumeelt mitmed rahvusvahelised keskkonna- ja loomade eestkoste organisatsioonid ja ettevõtted ning aktivistid. Näiteks astusid muudatusettepaneku vastu välja Maailma Looduse Fond ja kliimaaktivist Greta Thunberg. Petitsioon Stop Plant-Based Dairy Censorship, mis kutsus üles näitama toetust muudatusettepaneku tagasilükkamisele, kogus üle 450 000 allkirja.

Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus veganprogramm Taimsed Valikud tervitab Euroopa Parlamendi otsust. «Taimsete alternatiivide turg on aina kasvamas ning sellest on saanud toidutööstuse tavapärane osa, mida ei saa ignoreerida ega karmide ja absurdsete reeglitega maha suruda. Muudatusettepanek oleks piiranud nende toodete turundamist ja pannud tootjad looma jaburaid sõnamänge, et reeglitest kõrvale hiilida,» ütles Taimsete Valikute programmijuht Anu Tensing.

Veganprogrammiga Taimsed Valikud on liitunud üle Eesti juba ligi 100 söögikohta, kus saab nautida vegantoitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles