Lugeja küsib: mida teha, kui tööl tehakse pidevalt põhjendamatuid etteheiteid? (2)

Tarbija24
Copy
Tööstress.
Tööstress. Foto: Mimi Thian/ Unsplash

Tunnen, et ei suuda varsti enam tööle minna, sest mulle tehakse pidevalt etteheiteid, et ma olen midagi valesti teinud. Olen ettevõttes töötanud kolm aastat ja siiani ei ole eriti probleeme olnud. Nüüd aga kardan kogu aeg, et jälle teen midagi valesti ning ma ei saa selle tõttu enam öösiti magada. Kuhu ma peaks pöörduma või mida tegema, et saada abi, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

Kui tunnete, et vaimne tervis on muutnud halvemaks ning teil tekkinud juba unehäired, tasub kindlasti abi otsida. Unehäired võivad olla esimeseks stressi (sh tööstressi) sümptomiks. Kindlasti ei tohiks neid tundeid tähelepanuta jätta.

Kui abi ei otsi, siis võib olukord minna veelgi halvemaks, sest vaimse tervise häired ei laabu tavaliselt iseenesest, vaid inimene peab saama abi. Samuti võib inimene pidevas hirmus midagi valesti teha, tõesti hakatagi tegema rohkem vigu. Selline hirm aga süvendab kartust veelgi.

Tööandja peab hoolitsema töötaja vaimse tervise eest

Tööandjal lasub kohustus lisaks füüsiliselt ohutule ja tervist hoidvale töökeskkonnale pöörata tähelepanu ka töötajate vaimsele tervisele. Kui töötaja tunneb ennast pidevatest etteheidetest puudutatuna, tasub sellest oma juhile, tema juhile või ka töökeskkonnaspetsialistile või töökeskkonnavolinikule teada anda. Paraku ei pruugi juht arugi saada, et tema märkused võivad töötaja vaimset tervist oluliselt halvendada. Selleks, et tööandja saaks probleemi lahendada, peab ta sellest teadlik olema.

Kindlasti tasub lisaks abi otsida. Abi saamiseks saab pöörduda oma perearsti poole. Samuti pakub tasuta nõustamist näiteks peaasi.ee.

Mitmed tööandjad pakuvad oma töötajatele võimalust kasutada (töö)psühholoogi teenuseid. Paljudel juhtudel saab nõustaja poole pöörduda anonüümselt, s.t tööandja ei saa teada, kes nõustaja juures käis. Kui see võimalus on olemas, siis tasub seda kasutada.

Võimalik on ka vaadata ja kuulata erinevaid ettekandeid ja konverentse vaimse tervise hoidmise teemal, enamasti on need praegusel aja veebist kättesaadavad. Näiteks korraldab tööinspektsioon vaimse tervise konverentsi 26. mail, täpsem info tööinspektsiooni lingilt.

Peamine sõnum aga on, et abi tuleb otsida, ja seda võimalikult kiiresti. Esimene julge samm on juba tehtud – on teadvustatud, et on probleem. Nüüd tuleb leida endas jõudu astuda ka järgmine samm – otsida abi. See on kangelastegu!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles