Euroopa Komisjon soovib lõpetada ELi-sisesed lühimaalennud (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Lennuk.
Lennuk. Foto: DANIEL SLIM/AFP

ELi kliimameetmete kõrgeim ametnik soovib lennureiside arvu drastiliselt vähendada, kirjutab Der Spiegel.

 

Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi eesmärk on lõpetada lähilennud Euroopa Liidus. «Seda eesmärki ei tohiks saavutada keelustamisega,» ütles ELi kliimavolinik Funke Mediengruppe ajalehtedele. Pigem tuleks reisimine korraldada nii, et inimestele oleks rongiga sõitmine atraktiivsem.

Alla 600 kuni 800 kilomeetri pikkuste vahemaade puhul ei tohiks enam lennukiga reisimine olla mõistlik lihtsalt sellepärast, et see võtab kauem aega, ütles Timmermans. See oleks maailmajao vabastamine lühilendudest. Timmermans rääkis kaude ka, et lendamine tuleks muuta kallimaks. «Ma olen selle poolt, et maksustaksime petrooleumi nagu muid kütuseid,» ütles ta. ELi voliniku sõnul oleks alternatiiv kaasata ka lennuliiklust rohkem heitkogustega kauplemisse.

Kodanikud peaksid end ise piirama

Timmermans ei tahtnud nõustuda vastuväitega, et lendamine võib muutuda paljude kodanike jaoks liiga kalliks ning olla vaid rikaste privileeg. ELi volinik vastas, et kodanikud võiksid ise muuta oma lendamisharjumusi. «Keegi ei pea lendama kümme või kaksteist korda aastas. Kodanikud võiksid piirduda ühe lennuga aastas, siis poleks mingit probleemi – ei teie rahakotil ega kliimal,» rääkis Timmermans.

Lühilendude arutelu vallandas hiljuti Saksamaa roheliste kantslerikandidaat Annalena Baerbock. Ta teatas ajalehes Bild am Sonntag, et kui temast saab kantsler, siis ta sooviks töötada lühilendude täieliku keelustamise nimel. Baerbocki arvab ebaõiglase olevat, et kogu meie maksuraha toetab petrooleumi, samas kui pikamaa rongisõidud on kallid, eriti tipptundidel.

 Hiljuti otsustas Prantsusmaa riigisisesed lühilennud keelustada, kuid kohalike kriitikute hinnangul oleks pidanud kehtestama veelgi rangemad reeglid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles