Maailma kõige võltsitum poolvääriskivi, mida leidub isegi Tutanhamoni surimaskis

Viasat Explore
Copy
Foto: Wide Media

See kuulus kristall on türkiis - imeilus türkiissinine poolvääriskivi, mida inimkond on kasutanud õnne toovaks, tervist hoidvaks ja kaitsvaks talismaniks. Vaatamata oma suhteliselt vähesele tugevusele on türkiisi tänu oma erilisele värvusele kasutatud juba tuhandeid aastaid hinnatud ehtekivina.

Foto: Wide Media

On teada, et Vanas-Egiptuses kaevandati türkiisi Siinai poolsaarel juba 3200 aastat eKr. Egiptuses kuulus türkiis armastusejumalanna Hathorile, mis tõi õnne ja rikkust. Ka Tutanhamoni ikooniline surimask on inkrusteeritud türkiisiga. Hiinas ja Tiibetis oli türkiis kasutusel kaitseamuletina ja näitasid inimese jõukust. Indiaanlased pidasid kivimit Maaema südameks, mis andis võime loomade, taimede ja kivide mõistmiseks. Shamaanid kasutasid türkiisi tööriistana ja ohvriannina jumalatele. Euroopasse jõudis türkiis 13. sajandil Türgi kaudu, mistõttu kutsuti seda “Türgi kiviks”.

Foto: Wide Media

Kuna türkiis on väga populaarne, siis levib turul palju võltsinguid. Tihtipeale on türkiisi pähe türkiisivärvi värvitud hoopis teisi kivimeid. Looduslik türkiis on seevastu kallis ja väga raskesti kätte saadav. Perekond Otteson on juba üle 60 aasta, kolm põlve kaevandanud maailma kõige ihaldusväärsemat türkiisi. Nende kaevandus asub Las Vegasest põhja pool, kus on peidus tõelised aarded. Sealne halastamatu kõrb pole ehk ideaalne paik, kus rikkaks saada, aga selle viljatu maastiku alla on maetud miljoneid väärt aardeid. Tõeliseks väljakutseks on teadmine, kuidas seda leida. Käime matriarhi Donna Ottesoni klanniga kaasas, kui nad heitlevad vaenulike tingimustega ja suure ohuga oma Tonopah' baasis. Nende töö muudab keeruliseks lõhkeaine kasutamine, ohtikud mäenõlvad ja rahvusvahelised ostjad, kellel on väga erilised nõudmised. Iga päev on metsik seiklus ning ebaõnnestumise ja edu vahele jääb alati õhkõrn piir.

Teisipäeval, 20. aprillil kell 22.45 näevad Eesti televaatajad esmakordselt Ottesonide pere suurt kirge oma erilise  elukutse vastu, mis ei ole üldsegi kergete killast ja näeme, kuidas seda endiselt väga populaarset poolvääriskivi tänapäeval kaevandatakse. Uus kuueosaline sari "Türkiisipalavik" on eetris igal teisipäeval kell 22.45 Viasat Explore’i kanalil.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat Explore Eesti

Viasat Explore on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides. Telia klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga 1€.

Copy
Tagasi üles