Millised on levinumad toidupettused ja kuidas neid avastada

Tarbija24
Copy
Nõuetele mittevastavad oliiviõlid.
Nõuetele mittevastavad oliiviõlid. Foto: Põllumajandus- ja toiduamet

Toidupettust tuleb erinevates toiduainete gruppides ikka ette ning selle avastamine ei ole lihtne: toidutööstuses on kõige levinumad pettused õlide-rasvade ning kala- ja lihatoodete puhul. 

«Üks enim levinud toidupettuse viise on toidu lahjendamine, näiteks mee ja oliiviõli puhul,» sõnas Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa.

Samuti asendatakse mõni looduslik komponent sünteetilisega – näiteks mesi suhkrusiirupiga. Toidupettuse alla käib ka ravimite kasutamise varjamine looma- ja linnukasvatuses ning kalafarmides.

Mõnikord on tootjad aga osavad toidu keemilisel värvimisel, et kaup jätaks värske mulje. Samamoodi nagu püütakse toitu teha keemilise värviga atraktiivsemaks, lisatakse toidule lubamatuid või toote pakendil mitte välja toodud komponente, et selle maitseomadusi parandada – näiteks mahlale suhkruid.

«Loomulikult on toidupettuseks ka tuntud brändide võltsimine ning vale tooteinfo esitamine,» selgitas Murumaa toidupettuste tagamaid.  

2020. aasta oli Rimis toidupettuste ja nende kaardistamise poolest Murumaa sõnul väga oluline, kuna saadi paika programm, kuidas tagada toodete autentsus ning hoida ära toiduvõltsimist. «Töötasime välja spetsiaalse toidupettustega tegelemise plaani, mille puhul vaadatakse eelkõige enim haavatavaid tootegruppe ning tootekoostise vastavust märgistusele.»

Tänapäeval on mee võltsimine jõudnud väga kõrgele tasemele, tavalistes laborites mikroskoobi all või traditsiooniliste analüüsidega enam võltsmett ehtsast meest ei erista. 

Murumaa toob näitena mee autentsust tõestava ülitäpse testi, mille nad võtsid kasutusele pärast seda, kui nende kauplustesse sattus 2019. aastal müügile võltsmee kahtlusega mesi. «Tänapäeval on mee võltsimine jõudnud väga kõrgele tasemele, tavalistes laborites mikroskoobi all või traditsiooniliste analüüsidega enam võltsmett ehtsast ei erista. Rimi kasutab mee ehtsuse määramiseks kõige kaasaegsemat tuumamagnetresonantstesti,» rääkis Murumaa.

2019. aastal alustas Rimis tööd toidupettuste avastamise ning kaardistamise töörühm, mis pani paika põhimõtted ning tegevusplaani, kuidas avastada toidupettusi. Selle raames tegi jaekett eelmisel aastal üle 50 testi, et veenduda toodete ehtsuses. 

Kokku viidi eelmisel aastal Baltimaade Rimides läbi 11 000 laborikatset, mis hõlmasid nii pakkematerjale, pindu kui vett. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles