80 000 inimest saavad taotleda võlgade aegunuks tunnistamist

PM Majandus
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eile, 5. aprillil aegusid hinnanguliselt 80 000 inimese täitemenetluse nõuded, kuid nõude aegunuks tunnistamiseks peab võlgnik esitama täiturile vastava juriidilise avalduse ning seda saab teha alates tänasest. 

Kuna nõutud avalduse koostamine juristi abita ei ole paljudele jõukohane, ehitasid juristid täitemenetluse aegumise õigusroboti, mis aitab kohtutäiturile esitada korrektse avalduse nõude aegumise kohta ning annab juhised, millisel juhul saab aegumist kohaldada ja kuidas protsess toimub.

Õigustehnoloogia idufirma HUGO.legal meeskond on koostöös juristidega viimase paari aasta jooksul ehitanud juba kümme õigusrobotit, mis annavad tasuta abi. Võlanõustajate liidu juhatuse liige Raivo Kiisk, kes täitemenetluse õigusroboti ehitamisel aktiivselt osales, soovitab kiirema tulemuse tagamiseks koostada avaldus võimalikult varakult.

Miks nõuded aegusid?

2011. aasta 5. aprillil jõustus seadusemuudatus, millega nähti ette, et kohtuliku nõude ning muude täitedokumentidest tulenevate nõuete aegumistähtaeg on senise 30 aasta asemel 10 aastat.

Tänavu 5. aprillil möödus kümme aastat selle seadusemuudatuse jõustumisest ning kõik, kelle täitemenetluse võlgnevus on tekkinud enne 2011. aasta 5. aprilli, saavad alates 6. aprillist taotleda nõude aegumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles