VAATA VIDEOT! Kas sina töötaksid nii keerulistes ilmaoludes?

Viasat Explore
Copy
Foto: Viasat Explore

Erakordselt vaprad naised ja mehed seisavad oma esivanematelt õpitud traditsioonilisi jääpüügimeetodeid kasutades silmitsi tuisu, murduva jää ning igast suunast varitsevate ohtudega. Jääpüük on üks maailma ohtlikemaid ameteid ja seda peetakse planeedi kõige ettearvamatumas töökeskkonnas – Winnipegi järvel. Kaalul on suured rahasummad ja igal talvel võtab teekonna jääle ette rohkem kui 700 inimest – need jääviikingid riskivad iga kala ja palga nimel oma eluga.

Esimestes osades tutvume kaluritega ja vaatame, kuidas nad teevad algust talvise kalapüügihooajaga, seistes vastamisi õhukese jää, langevate temperatuuride ja tõrkuvate seadmetega. Korraliku talve saabudes muutub jää järvel paksemaks ja kasutusele saab võtta raskemad masinad, nagu Bombardier B12. See on külma sõja aegne jäätank, mis on piisavalt suur, et kanda suurt lasti, ja piisavalt kiire, et teha seda kiirusega 70 km/h, sõites läbi lume ja ületades jääpragusid.

Foto: Viasat Explore

Saagem tuttavaks peamiste jääviikingitega.

Chris Kristjanson peab Kanadas Manitobas Gimli lähedal ettevõtet Kristjanson Fish. Tänu aastakümnetepikkusele kalapüügikogemusele Winnipegi järvel oli loomulik, et Chris võtab üle perefirma juhtimise. Ta on selles piirkonnas rohkem kui 130 aastat kalastanud Kristjansoni pere neljanda põlvkonna kalamees. Chrisi teadmised järvest on uskumatult põhjalikud. Ta tunneb iga saart peal- ja allpool veepiiri ja peab end järve valitsejaks.

Foto: Viasat Explore

Trevor Kristjanson on kalamees ja filmirežissöör, samuti pärit Manitobast Gimlist. Ta on viiendat põlve kalamees, kes on käinud järvel juba varasest noorusest. Viimase 12 aasta jooksul on Trevor teeninud elatist kalapüügiga. See hooaeg tähistab Trevori jaoks isa Chrisi ettevõttest lahkulöömise algust, et avada omaenda äri ja liikuda järgmisele tasemele. Loomult ambitsioonikas Trevor näeb võimalusi seal, kus teised ei pruugi neid märgata.

Foto: Viasat Explore

Candace Pischke juhib lisaks toimekale majapidamisele ka pere kalastustegevust. Ta töötab koos oma abikaasa Gene’iga igal kalastushooajal, sealhulgas pikal talvel. Selle abikaasadest kalastusduo moto on töötada targemalt, mitte rohkem.

Foto: Viasat Explore

Richard Bjarnason on jääviikingitest kõige kogenum, olles püüdnud järvest kala rohkem kui 50 aastat. Richardi lugupidav suhtumine järve ja kõigesse seda ümbritsevasse peegeldub kõiges, mida ta teeb. Lisaks kalastamisele on Richard ka innukas jahimees.

„Jääviikingite“ esimene ja ülipõnev hooaeg alustab Viasat Explorei kanalil neljapäeval, 11. veebruaril kl 22.45.

Jälgi meid ka Facebookis - Viasat Explore Eesti

Viasat Explore on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides. Telia klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles