Uus dokumentaalfilm paljastab mitmed Vatikani ajaloo saladused

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Viimased kaks tuhat aastat on Vatikan olnud kristluse keskus ja palverännakute sihtkoht inimestele kõikjalt üle maailma. Linna rikkust näitavad nii uskumatu kunstikogu kui ka hästi dokumenteeritud arhitektuurilised ajastud, kuid Vatikani kahe tuhande aastane lugu on tulvil saladusi.

Vatikani sünd ja esimene katoliku paavst

Kaks tuhat aastat tagasi asus praegu Vatikanina tuntud piirkonnas tõenäoliselt hoopis tsirkus ehk hipodroom. Kuulduste kohaselt maeti sinna ka mõrvatud orjad koos teiste madalamate klasside liikmetega. Apostel Peetrus maeti samasse paika aga siis, kui keiser Nero lasi teda Roomas kristluse levitamise eest piinata ja seejärel ka risti lüüa. Arhiiviandmete kohaselt püstitati apostlile pühendatud pühapaik sinna 3. sajandil ning seda tunti juba toona palverändurite sihtkohana. Praegune Püha Peetruse basiilika seisabki väidetavasti kohas, kuhu maeti esimeseks katoliku paavstiks peetav Peetrus.

Foto: Viasat History

Püha Peetruse basiilika ehitamine ja Sixtuse kabeli laemaal

Suuruselt teisele kristlikule kirikule, Püha Peetruse basiilikale, pandi nurgakivi 18. aprillil 1506. Julius II, paavstil, kes tellis kiriku ehitamise, polnud aimugi, et sellest saab üks kristluse suurimaid ettevõtmisi. Kiriku kallal töötasid paljud arhitektid ja veelgi rohkem oli paavste, kes muutsid selle plaane, kuid 120 aasta hiljem sai hoone viimaks valmis. Julius sattus aga vastamisi raskustega kõigest mõni nädal pärast vundamendi ladumist. Maapinnast tingitud probleemide tõttu sai kahjustada otse ehituspaiga kõrval olev Sixtuse kabel. Selle lakke tekkis tohutu pragu, mis tuli isegi pärast parandamist täielikult üle maalida. Kuigi Michelangelo ja Juliuse suhted ei olnud pärast varasemat läbikukkunud projekti eriti head, sõlmis Michelangelo paavstiga lepingu ja töötas neli aastat väsimatult fresko kallal, mis kujutas Kristuse elu viimaseid peatükke. Ta ööbis sageli kabelis ega lõpetanud töötamist isegi siis, kui temperatuur langes nulli lähedale. Sixtuse kabel avati 31. oktoobril 1512 ja seda imetletakse tänapäevani.

Foto: Viasat History

Samasugune imetluse objekt on kogu Vatikan tänaseni. Vana tsirkuse kohal seisab nüüd ühtne kunsti-, religiooni- ja teadusasutus, mis pakub kodu meistriteostele viimasest kahest aastatuhandest. «Vatikan – paavstide igavene linn» pakub pilguheitu sellesse uskumatusse linna – ainult kanalil Viasat History 7.veebruaril kell 22.00.

Foto: Viasat History

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Viasat History telekanal on saadaval enamikus Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles