LUGEJA KÜSIB ⟩ Pean kolleegi suitsupauside tõttu rohkem töötama. Kas suitsetajal on lisapausid ette nähtud?

Tarbija24
Copy
Ehitusmees suitsupausil. Foto on illustratiivne.
Ehitusmees suitsupausil. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

«Meile tuli tööle uus töötaja, kellega pean enamuse ajast koos töötama. Ta on suitsetaja ning käib tihti suitsu tegemas, mina aga pean seetõttu rohkem tööd tegema ega saa minna pausile siis, kui soovin või vajan, sest korraga tööpostilt lahkuda ei tohi,» kirjutab lugeja.

Seetõttu on lugejal küsimus, kas suitsetajatele on ette nähtud nn suitsupausid lisaks puhkepausidele ja ta nendib veel: «Lisaks on tal tagasi tulles tugev suitsuhais juures ning mul on väga ebameeldiv tema läheduses olla.» 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

Pauside korraldamisel tuleb arvestada, et samasugust tööd tegevad töötajad saaksid ühepalju puhata. Eraldi suitsupauside andmise kohustust ei ole ning pole ka õiglane, et suitsetaja saaks igas tunnis suitsetamiseks lisapause oma tervise kahjustamiseks.

Soovitame esmalt pöörduda tööandja (töökeskkonnaspetsialisti) või ka töökeskkonnavoliniku poole ning selgitada probleemi. Selgitage, et teie töökoormus on uue töötaja tulekuga suurenenud, sest töökaaslane kasutab ettenähtust rohkem pause ning teie ei saa pausile minna, kuna kaastöötajat ei ole vajalikul ajal tööpostil. Kindlasti ütelge ka, et suitsuhais teid häirib.

Tööandja ülesanne on tagada, et töötajaid koheldaks võrdselt ning kõik saaksid kasutada ettenähtud puhkepause. Lisaks peab tööandja lahendama häiriva suitsulõhna probleemi.

Üheks lahenduseks on ettevõtte territooriumil suitsetamise keelamine, mis on tööandja õigus. Samuti saab tööandja jälgida tööaja kasutust ning selgitada lisapause võtvale töötajale tööaja korraldust, sh puhkepauside kasutamise reegleid.

Kui töötaja neile märkustele ei reageeri, saab tööandja teda hoiatada, et tööaja korralduse rikkumise jätkamisel võib töösuhte üles öelda. Siis on töötaja otsustada, kas ta muudab oma käitumist (nt loobub tööajal suitsetamisest) või lepib sellega, et töösuhe lõppeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles