Kohvimasinad kodus: nupust, sõelakulbiga või kapsliga?

Copy
Foto: Kohvisemu.ee

Üha kiirem elutempo isegi igapäevaste tegevuste juures sunnib meid otsima aega säästvaid lahendusi. Seega pole üllatus, et paljud kohvisõbrad lülituvad tavalise keedetud kohvi juurest kohvimasina ning selle eeliste vastu ümber. Korralikult valitud aparaat ei võimalda mitte ainult nautida professionaalselt ettevalmistatud jooki kauem, vaid samuti annab sulle võimaluse tunda end kui tõeline barista oma kodus. Arutame seda detailsemalt – millist kohvimasinat valida ja mis kriteeriumi järgida kõige sobilikumat varianti otsides.

Aega säästev – automaatsed kohvimasinad

Kohvimasinate valik sõltub isiklikest vajadustest ja harjumustest. Seega tuleks enne poodi minekut mõelda kui palju aega sa veedad mitte ainult kohvipausil vaid samuti ka selle ettevalmistamisel ja seadme hooldusel. Tänapäeva parimad kohvimasinad paistavad silma mitte ainult oma stiilse disaini poolest vaid samuti ka maksimaalse funktsionaalsuse poolest.

Automaatsed kohvimasinad on kõige populaarsemad ja sagedamini valitud kohvimasinad kodus kasutamiseks. Ilmselt kõige suure eeldus selle seadme puhul on võimalus nautida värsket, professionaalselt ette valmistatud kohvi iga päev ainult nupule vajutamisega. Siin on kõige märkimisväärsed automaatse kohvimasina omadused:

  • Kohvioad on jahvatatud eraldi iga kohvitassi jaoks. See aitab tagada värskuse ja joogi aroomi. Eriti oluline omadus neile, kellele meeldib espresso või must kohvi.
  • Võimalus valida soovitud kohvioa jahvatamise taset. On oluline märkida, et kohvi maitse sõltub tugevalt jahvatamisest. Masin võimaldab sul eksperimenteerida ja avastada kõige maitsvam viis enda jaoks kohvi valmistamiseks, alates peenjahvatusest kuni jämedama jahvatamiseni.
  • Automaatne puhastusprogramm. See omadus on tavaliselt saadaval uuematel mudelitel kuid ajasäästjate jaoks on see üks kõige olulisemaid omadusi. Hommikuti kui iga minut loeb muutub automaatne puhastusfunktsioon suurimaks eeliseks.

Teine unikaalne omadus on eelseadistatud retseptid ja võimalus neid tuleviku jaoks salvestada. See omadus on kõige hinnatuim kodudes kus igal ühel on oma lemmikviis kohvi joomiseks, alates espressost kuni cappuccino’ni kõva piimavahuga. On tõsi, et mõnedel automaatsetel kohvimasinatel on sisse ehitatud piima vahustamise süsteem, ning teistel on kuuma auruga piimavahusti. Viimane on oluline neile, kellele meeldib kohvi valmistamise protsess, kuid kui sinu jaoks on oluline aega söösta, siis tuleks valida juba integreeritud piimasüsteem.

Hooldamise omadused: Maitsva ja lõhnava kohvi nautimiseks iga päev tuleks pöörata tähelepanu oma automaatsele kohvimasinale. Korra nädalas tuleks kohvi valmistamise masinat puhastada ning pärast igat kohvi piimaga tuleks samuti puhastada piimasüsteemi, eriti kui pärast hommikust kohvi ülejäänud päeva jooksul  masinat ei kasutata. Täitmise või katlakivi eemaldamise sümbolid paneelil või ekraanil annavad teada uuesti täitmise või katlakivi eemaldamise vajadusest. Kui sa soovid igat minutit säästa, siis vali kohvimasin integreeritud piimasüsteemi ja automaatse puhastusprogrammiga.

Barista valik kodus – poolautomaatsed kohvimasinad

Paljude kohviprofessionaalide jaoks on kohvi  olulisem kui lihtsalt jook. See on nauditav protsess mis toob sind lähemale, võimalus näidata oma külalislahkust või lihtsalt nautida ettevalmistamise protsessi. Neile, kellele meeldib oma kohvi tegemise oskusi arendada või soovivad õppida kuidas teha kohvi nagu tõelised professionaalid, on poolautomaatsed kohvimasinad suurepärane valik. Nad ei muutu mitte ainult silmapaistvaks detailiks köögi interjööris, vaid on samuti head tööriistad harjutamiseks.

Poolautomaatsed kohvimasinad on keerulisemad ja edasi arenenumad kui automaatsed kohvimasinad. Nad vajavad juba jahvatatud kohvi ja veidi rohkem pingutust kui ainult nupule vajutus. Esimene samm on lisada sobilik kohvikogus masina sõelkulpi, pressida kohvi alla spetsiaalse tambitsaga ning asetada see kohvimasinasse. Joogi maitse ja kvaliteet sõltub kuidas kohvi kokku surud. Kuid nende jaoks kes on juba osavad jookide valmistamisel poolautomaatse masinaga muutub hommikukohvi valmistamine just nagu nalja tegemiseks.

Poolautomaatsed masinad on kõige hinnatumad oma unikaalsuse poolest. Need kohvimasinad on sageli peamine köögi keskpunkt. Lisaks on seda tüüpi seadmed kompaktsed, mis tähendab et nad ei võta väga palju ruumi.

Hooldamise omadused: Kõige olulisem reegel siin on mitte unustada sõelkulbi puhastamist kuhu lisad jahvatatud kohvi. Seda tuleks tavaliselt puhastada korralikult pärast seda kui seda on päev otsa kasutatud. Kui sa jood ainult mõned tassid kohvi päevas, siis on seda lihtsam pesta ja ei võta väga palju pingutust. Samuti tuleks seadet regulaarselt katlakivist puhastada ning loputada kuuma auru otsik. Korraliku hoolitsusega maitseb kohvi hästi igal hommikul.

Kiiretele linnainimestele – kapslitega kohvimasinad

Kapslitega kohvimasinad on väikesed, kerged, piisavalt vaiksed ja peaaegu täiesti hooldusvabad. Vastupidiselt eelnevalt mainitud automaatsetele ja poolautomaatsetele kohvimasinatele on nende seadmete puhul vaja spetsiaalseid kohvikapsleid joogi valmistamiseks – väikesed plastikpakendid alumiiniumist fooliumi kattega. Need on täidetud vajalikus koguses kohviseguga. Kohvitüüpide ja maitsete valik on äärmiselt lai, ning kohvikapsli masinad ei valmista mitte ainult espressot või musta kohvi vaid ka latte’t, cappuccino’t ja muid magustoidulaadseid kohvisid täiusliku piimavahuga. Ei mingit piima vahustamist, otsikuid ega puhastamist. Piisab ainult kasutatud kapsli eemaldamisest ja taastöötlemisest: viska fooliumist kate metallkonteinerisse ning plastik vastavasse konteinerisse. Siin on mõned kapslitega kohvimasinate omadused:

  • Äärmiselt lihtsasti puhastatavad. Isegi kõige kiirematel hommikutel jääb aega maitsva kohvitassi nautimiseks.
  • Lihtne liigutamine. Seade on mugav puhkusele või nädalavahetuseks kaasa võtta kodust lahkudes. Kuid tee kindlaks, et kohvikapslid on asetatud seadme kõrvale. Ilma nendeta pole võimalik kohvimasinal oma funktsiooni täita ning jahvatatud kohvi ei saa seadmega kasutada.
  • Erinevad maitsed ja kohvisordid – kõikide jaoks lihtsasti valimine. Latte, cappuccino, must kohv, espresso, ristoretto, macchiato – kapslitega kohvimasin valmistab ette mistahes joogi.

Hooldamise omadused: Selleks, et nautida head kohvi iga päev, ära unusta seda puhastada ja regulaarselt katlakivi eemaldada. Katlakivi puhastus on vajalik umbes iga 3 kuu või iga 400 tassi järel. Samuti tee kindlaks, et eemaldad ja viskad tühjad kapslid ümbertöötlemiseks pärast igat kasutust.

Väike kuid funktsionaalne ning mugav kapsliga kohvimasin on parim sõber neile, kes igal hommikul kodust välja kiirustavad. Soovitatav neile kes veedavad kodus vähem aega kuid võivad võtta vaba minuti hea kohvi nautimiseks. Ja kui soovite rohkem teada saada, kuidas kohv teie tervist mõjutab, võite lugeda ka seda artiklit.

Copy
Tagasi üles