Tooted-teenused: tarbijaportaali loetumad uudised 2020. aastal

Tarbija24
Copy
Tankimine.
Tankimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Need lood leidsid Postimehe tarbijaportaalis tänavu kõige rohkem lugejaid.

1. Tuludeklaratsioon 2020: mida tasub meeles pidada?

Tarbija tõi enne tulumaksudeklaratsiooni esitamisperioodi algust välja mõne olulisema detaili, millega tuli tänavu arvestada.

2. Mandariine süües tasub ettevaatlik olla

Epidemioloogid on täheldanud, et koos mandariinidega jõuab Eestisse ka noroviirus ehk talvine oksendamistõbi. Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko andis nõu, kuidas end viiruse eest kaitsta.

DEPO ehituspood Tallinnas.
DEPO ehituspood Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

3. Depo avamine jättis inimesed külmaks

Läti ehituskaupade kett Depo avas kolmapäeval, 14. oktoobril pärast pikka salapäratsemist oma esimese kauplus-lao Tallinnas Avala kvartalis. Avamispäev meelitas kohale aga üksikuid inimesi. Ent vaid mõni päev hiljem, sama nädala laupäeval, oli poe parkla autodest ummistunud ja kauplus rahvast paksult täis. 25 000-ruutmeetrine Depo on üks Eesti suurimaid kodu- ja aia remondi- ja ehituskaupade poode.

4. Suur ostukorvi võrdlus: hinnaerinevus poodides ulatub peaaegu 10 euroni

Postimees asus novembris taas avaldama eri kaubakettide ostukorvide võrdlust. Novembrikuisest ostukorvi hinnavõrdlusest selgus, et kõige kallim toidupood oli Selver. Soodsaimad olid Prisma ja Grossi kauplused.

5. T1 järjekordne lahkuja: omanik on väga hea, aga kliente pole

27. jaanuaril lahkus raskustes kaubanduskeskusest T1 järjekordne rentnik, köögitarvete kauplus Bon Appetit. Selle osanik Terje Vare möönis, et klassikaline kaubandus uues keskuses veel ei toimi ja väiksematel tegijatel pole võimalik oodata, kuniks seal läbimurre toimub.

Nutitelefon
Nutitelefon Foto: Eero Vabamägi

6. Politsei hoiatab nutitelefonis leviva viiruse eest

Politseinik Maarja Punak hoiatas oma Facebooki postituses viirusetõrjeprogrammi nime kandva pahavara eest, mis tegelikult ise viirus on. Ta andis ka juhtnöörid, mida teha, kui viirust alla laadima meelitav teade tuleb.

7. Üle kümne miljoni euro võitnud mees: «Võinuks vabalt ka natuke väiksem summa olla»

Juuli esimesel päeval Vikinglotto jackpot'i 10 803 379,70 eurot võitnud Lääne-Eesti mees sai 10. juulil võiduraha kätte. Supervõidu saajaks osutus Lääne-Eesti mees, kes käis võitu vormistamas koos abikaasaga. Naine oli sel ajal ka ainus, kes veel võidust teadis.

8. Omniva hoiatus: Hiinast tellitud kaup jääb koduaresti

Omniva Baltikumi pakiäri juht Andre Veskimeister ütles 19. veebruaril, et kuna Hiinast pakkide saatmine on koroonaviiruse pärast toppama jäänud, siis ei maksaks ajakriitilisi oste sealsetest veebipoodidest teha. Pole teada, millal need lõpuks Eestisse kohale jõuda võivad.

9. Tallinna hotellist koroonaviiruse kahtlusega haiglasse viidud turistid osutusid terveks

31. jaanuaril, ajal, kui siinmail koroonaviirusest veel suuremat ei teatud, toimetas Tallinna kiirabi Lääne-Tallinna keskhaiglasse kaks Hiinast pärit turisti, et kontrollida nende tervislikku seisundit ja selgitada välja, kas nad võivad olla nakatunud Hiinas leviva uut tüüpi koroonaviirusega. Enne kella kahte teatas terviseamet, et turistidel koroonaviirust polnud.

Selver.
Selver. Foto: M.Pakats / Shutterstock.com

10. Selver pakub palgata puhkusele jäänud inimestele tööd

Seoses eriolukorraga hüppeliselt kasvanud töömahuga pakkus Selver märtsis tööd kriisi poolt enim räsitud valdkondade töötajatele, kes olid jäänud palgata puhkusele. Oodatud olid teenindusettevõtete töötajad nii restoranidest, hotellidest kui ka laevafirmadest. Lisatööjõudu otsisid teisedki jaeettevõtted, nagu Alexela ja Circle K.

11. Koroonaviirusega nakatumise ohugrupid, elukutsest lähtuvalt

Postimees tõi koostöös tööinspektsiooniga välja ametialad, mille esindajad peaksid koroonaviiruse leviku tõttu oma töös eriti valvsad olema ja aktiivsele desinfitseerimisele eriti suurt rõhku asetama.

Capsulehosteli kapselhotell Tallinnas. 
Capsulehosteli kapselhotell Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu

12. Tallinnas avati Eesti esimene kapsel-hostel

Tallinnas avati 30. jaanuaril Eesti esimene kapsel-tüüpi majutuskoht, kus külastajad saavad ööbida privaatsetes, futuristliku välimusega kapseltubades. «Soov oli teha midagi uut ja huvitavat. Tulevikku vaadates ei saa üle ega ümber Aasiast, kust tuleb tulevikuturist,» rääkis Capsule Hostels Tallinn omanik ja tegevjuht Marek Õunamägi, miks ta otsustas avada Aasias kontseptsiooni poolest populaarse kapsel-tüüpi majutuskoha ka Eestis.

13. Hoolas eestlane ostis e-poest 150 kilo toitu

Koroonapandeemia valla pääsedes hüppeliselt kasvanud huvi e-poodide vastu ilmestas juhtum Maxima e-kauplusest Barbora, kus ühe tellimuse kogukaal oli 150 kilogrammi. See on ühe pere väga mitme kuu toiduvaru.

14. Kaitsevägi võib mobiliseerida sinu auto

2018. aastal langetati otsus, mille kohaselt võib kaitsevägi vajadusel omandada juriidilise või füüsilise isiku transpordivahendi sundkoormisega, kui selleks tekib vajadus kõrgendatud kaitsevalmiduse-, mobilisatsiooni-, demobilisatsiooni- või sõjaolukorras. Postimees tõi välja sellega kaasnevad õigused ja kohustused.

15. Eestis sündis diislikütuse hinnarekord

7. jaanuaril sündis Eestis diislikütuse hinnarekord 1,449 eurot liitri kohta, purustades kaheksa aastat püsinud tippmargi. Varasem rekord pärines 2012. aasta 27. märtsist, mil diislikütuse liitrihind oli 1,439 eurot.

16. Uus korraldus pani inimesed Selveris hanerivis seisma

Kauplused pidid alates 4. aprillist 2+2 reegli täitmiseks pood välja arvestama, mitu klienti müügisaali korraga mahub. Arsenali keskuse Selveris võis samal ajal olla kuni 20 klienti, mis tekitas müügisaali sisenejatest järjekorra.

17. Kütusehinnad tegid järsu hüppe

Circle K 25. septembri Balti riikide pealinnade hinnavõrdlusest selgus, et varasema nädalaga võrreldes kasvasid kütusehinnad vaid Tallinnas. Riias ja Vilniuses püsisid hinnad muutumatul tasemel.

Liviko tootmisliin.
Liviko tootmisliin. Foto: Toomas Huik

18. Eestlased võitlevad koroona vastu kange kärakaga

Koroonaviiruse levik tõstis vajadust erinevate desinfitseerimisvedelike järele, mille tuules nautis suurt müügiedu ka kange kärakas. Alkoholitootja Liviko 80-protsendilise viina müük oli märtsis keskmisega võrreldes juba üheksakordistunud. Vastamaks tarbijate ootustele, tuli ettevõte turule ka 100-milliliitrise pudeliga, mida on lihtsam kaasas kanda.

19. Lihatootja uus reklaam on paljudel vere keema ajanud

Lihatootja Maks & Moorits uus reklaam tekitas aprillis veebiavarustes kõvasti arutelu, kuna on paljude hinnangul maitsetu ja isegi jõhker. Lihatootja sõnul sooviti väljendada, et parim toit tuleb kodu lähedalt.

20. Elisa tõstab uuest aastast TV-teenuste hinda

Novembris selgus, et alates esimesest jaanuarist tõusevad Elisa Klassik TV-M ja TV-L üle õhu teenusepaketi hinnad ning Elisa Elamuse kaabliga TV-teenuse paketihinnad ühe euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles