Ilutulestiku ja pürotehniliste toodete kasutamise meelespea

Emily Bollverk
, Tarbija toimetaja
Copy
Ilutulestiku ajal on lemmikloomad hirmunud, nende omanikud saavad aidata neid, kui hoiavad loomi siseruumides.
Ilutulestiku ajal on lemmikloomad hirmunud, nende omanikud saavad aidata neid, kui hoiavad loomi siseruumides. Foto: Ain Protsin

Peagi on käes aastavahetus ning mitmed soovivad selle puhul ilutulestikku lasta. Kuidas lasta rakette taevasse ennast ja teisi ohtu seadmata?

Pürotehnilise toote vale kasutamine võib põhjustada tõsiste tagajärgedega õnnetusi. Selleks, et neid vältida tuletavad Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet ning Päästeamet meelde, et pürotehnilisi tooted kasutades tuleb jälgida nende kasutusjuhendeid ja ohutusnõudeid. 

Üldreeglid:

  • Kui koguned ilutulestiku tegemiseks rahvarohkes kohas, kanna maski.
  • Soeta pürotehnikat vaid vastavat luba omavatelt edasimüüjatelt. Tooteid ei tohi osta turult ega internetist. Pürotehniline toode peab omama kasutusluba või CE-märgistust. Lisaks peab tootele olema märgitud selle nimetus, tootja või importija nimi ja aadress, vanusepiirang kasutamisel, ohtlikkuse kategooria, ohumaa, kasutusjuhend ja käitumisjuhend juhuks, kui toode pärast süütamist ei rakendunud. 
  • Alkohol ja ilutulestik ei käi kokku. 
  • Jägi pürotehnika pakendil olevaid vanusepiiranguid ja kasutusjuhendit ning ära lase lastel ilutulestikku kasutada.
  • Vali paugutamiseks ohutu ja sobiv koht - eemal hoonetest, inimestest ja sõidukitest. Pea lugu ka loomadest.
  • Ära lase rakette käest, see võib kaasa tuua raskeid vigastusi. 
  • Kui peale pürotehnika süütamist see ei rakendu, oota vähemalt 15 minutit enne tootele lähenemist. Ohutuse tagamiseks ning võimalike reaktsioonide peatamiseks on hea süüdatud, aga rakendumata jäänud pürotehnika veeanumasse paigutada.
  • Ära kasuta ilutulestikuna signaalrakette. Ohutusvarustusse kuuluvate eri värvi signaalrakettide kasutamine ohuolukorrata on keelatud. Signaalraketid põlevad kaua ega pruugi maapinnale langemise hetkeks kustunud olla. 

Päästeamet  tuletab meelde, et kõik lõhkekehad, kaasa arvatud ilutulestiku raketid kujutavad endast ohtu. Igasugust lõhkeaainet peab käsitsema ülima ettevaatlikusega ja kindlasti peab lastel puuduma nendele igasugune ligipääs.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles