Uuest aastast muutuvad veebipoes kaardimaksed turvalisemaks

BNS
Copy
Pangakaart
Pangakaart Foto: Alex Milan Tracy/Sipa USA

Uue aasta alguses muutuvad veebipõhiste kaardimaksete tugeva autentimise nõuded senisest rangemaks ning kõik Euroopas tegutsevad kaarte välja andvad ja kaardimakseid aktsepteerivate kaupmeeste pangad peavad toetama turvaliselt autenditud makseid.

1. jaanuaril lõppeb Euroopa makseteenuste direktiivi alusel makseteenuste osutajatele antud üleminekuperiood teenuste tugeva autentimise nõudega vastavusse viimiseks, mis tähendab, et Eestis juba aastaid tavapärane kaardimakse kinnitamine kaardiomaniku netipangas peab saama standardiks kogu Euroopas, teatas pangaliit.

2021. aasta alguses võib seega juhtuda, et veebipoes, kus varem sai makset teha vaid kaardi numbrit sisestades, tuleb läbida täiendav autentimine oma netipangas. Turvalise autentimise komponendid lisanduvad ka korduvmaksetega teenuste juurde ning teenusepakkujate mobiilirakendustesse.

«Väiksemate ja korduvate maksete puhul ei pruugi pank iga üksiku makse korral tugevat autentimist nõuda ning pangad võivad rakendada mugava ja kiire makseprotsessi tagamiseks risikipõhist lähenemist,» märkis pangaliidu kaartide töögrupi juht Meelis Nurk.

Veebipoes, kus ei ole turvalise autentimise lahendust, soovitab pangaliit kasutada alternatiivseid elektroonilisi makseviise, mille kaudu see e-pood makseid vastu võtab. 

Euroopa makseteenuste direktiivi nõuded kehtivad Euroopa majanduspiirkonna teenusepakkujatele ning majanduspiirkonnas tehtud tehingute puhul. Kuigi väljaspool Euroopat tegutsevatele veebipoodidele nõuded ei laiene, on paljud e-poed juba ise turvalisemale maksekeskkonnale üle läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles