Uus doksari paljastab mitmed Niiluse mõistatused veealustest linnadest ja ehitistest

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Egiptuses looklev Niilus, pikkusega 6650 km, on muljetavaldav, maailma pikim ning tõeliselt kosmopoliitne jõgi. Niilusel oli tohutu roll Vana-Egiptuse arengus ning jõgi peidab endas mitmeid uskumatuid lugusid ning küsimusi.  Milliseid sadamate ja kanalite süsteeme ehitasid muistsed egiptlased? Miks on nii paljud arhitektuurilised imed vee alla jäänud? Uus neljaosaline doksari „Niiluse kallastel“ toob vastused nii nendele kui ka paljudele teistele küsimustele.

2020.a valminud uus dokumentaalsari „Niiluse kallastel“ sukeldub meie planeedi ühe salapäraseima jõe ajalukku. Tänu uusimale tehnoloogiale –  LiDAR-i skaneering, veealused droonid ja fotogrammeetria – kaardistatakse jõe erinevad osad hõlpsamini kui iial varem. Üheskoos tuntud rahvusvaheliste egüptoloogide ning arheoloogidega leitakse vastused ka kõige keerulisematele küsimustele.

Foto: Viasat History

Esimeses osas uuritakse Niiluse suudmes kahe uppunud linna saatust. Üks neist on Tanis, kust leiti suurejooneline aaretega haud, mis on tähtsaim pärast Tutanhamoni kalmu. Teises osas selgitatakse üleujutuste mõju Vana-Egiptuse tsivilisatsioonile ning veealused droonid toovad päevavalgele hämmastava Hawara püramiidi – arhitektuurilise disaini ime, mille Niilus endasse neelas.

Foto: Viasat History

Kolmas osa heidab valgust elule Luxoris ja viib meid rännakule selle suurimate monumentideni: Karnaki ja Dendera templitesse ning Ramses II miljon aastat vana lossi. Viimases osas püütakse aga hoida tempot sukeldujatega, kes suunduvad Assuani saare vetesse, et leida vanim nilomeeter –  ehitis, millega mõõdeti iga-aastaste üleujutuste ajal Niiluse jõe selgust ja veetaset. Samuti saab selles osas  vastuse tähtis küsimus: kuidas muistsed egiptlased tassisid kive, millest ehitati Vana-Egiptuse arhitektuurilised imed?

Foto: Viasat History

Põnev ja kaasahaarav dokumentaalsari „Niiluse kallastel“ esilinastub kanalil Viasat History esmaspäeval, 21. detsembril kell 22:50. Jälgi meid ka Facebookis - Viasat channels Eesti.

Viasat History on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles