Piiriületaja ankeeti saab nüüd täita ka elektrooniliselt

Tarbija24
Copy
Reisijad laevale minemas.
Reisijad laevale minemas. Foto: Tairo Lutter

Eilsest alates saavad Eestisse saabujad eneseisolatsiooniks vajalikke andmeid edastada ka elektrooniliselt, uuenduse eesmärk on nii vähendada lennujaamas ja sadamas ankeetide täitmisel tekkivaid järjekordi kui ka hõlbustada andmevahetust erinevate asutuste vahel, teatas terviseamet.

Seni pidid kõrge koroonaviiruse levikuga riikidest Eestisse tulevad reisijad täitma piiriületaja deklaratsiooni paberil käsitsi. See tekitas piiril pikki järjekordi ning inimeste kogunemist väikesele alale, kus oht nakkust levitada muutus aina kõrgemaks. Samuti töödeldi paberankeetide andmeid käsitsi, mis oli ametnikele üha aja- ja ressursikulukam.

Piiriületaja deklaratsiooni saavad täita nii Eesti kodanikud kui riiki sisenevad välismaalased. Eesti kodanikel on portaali sisenemiseks vaja tuvastada end Mobiili-ID, Smart-ID või ID-kaardiga. Välismaalastel on võimalik end tuvastada e-maili kaudu.

Seejärel tuleb täita vajalikud väljad, mis puudutavad riiki, kust tuldi ja mida transiidi korras läbiti ning lastega reisides ka nende andmed. Vormi on võimalik täita eesti-, inglise- ja vene keeles 24h enne riiki sisenemist. Piiridel jäävad alles ka paberankeedid neile, kellel puudub ligipääs internetile või eelistavad käsitsi ankeedi täitmist. Digitaalse vormi täitmist piiril tõestades ei ole reisijatel vaja paberankeeti täita.

Uus lahendus valmis koostöös Terviseameti, Tervise Heaolu ja Infosüsteemide Keskuse, Politsei ja Piirivalveametiga ja Devtailoriga. Terviseamet ja PPA kasutavad andmeid võimalike koroonakollete ärahoidmiseks ja lähikontaktsete tuvastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles