Uuring: kolmandik noortest eelistaks oma koduna maamaja

BNS
Copy
Maamaja
Maamaja Foto: Pexels

Luminori tellitud uuringu kohaselt eelistaks 33 protsenti küsitletud Eesti noortest oma kodu variandina eelkõige maamaja, seevastu Tallinna kesklinnas soovib elada ainult 21 protsenti Eesti noortest. 

Küsitletud 20–30-aastaste Eesti noorte teine valik oma koduna, mida märkisid 29 protsenti vastanutest, on maja mõnes muus Eesti linnas peale Tallinna või korter Tallinna lähiümbruses, mida märkisid samuti 29 protsenti vastanutest, teatas Luminor. 

Küsitletud Läti noored eelistavad eramaja Riiat ümbritsevas Pierīga regioonis – seda märkisid 40 protsenti küsitletutest – ning Leedu noorte esimene valik on eramaja mõnes muus Leedu linnas peale Vilniuse, mida märkisid 34 protsenti küsitletutest. 

Läti noored valiksid teisena korteri pealinna lähiümbruses ja noored leedukad korteri mõnes muus linnas peale Vilniuse – need valikud märkisid vastavalt 32 ja 23 protsenti vastanutest. Pealinna kesklinnas asuva korteri valiksid 19 protsenti Leedu ja 23 protsenti Läti vastanutest.

Küsitluse kohaselt soovivad sellist kodu rohkem varastes 20-ndates inimesed. Näiteks sooviks küsitletud Eesti 20–25-aastastest Tallinna kesklinnas elada 28 protsenti, Leedu samast vanusegrupist 23 protsenti ja Lätis 40 protsenti.

Luminori krediiditoodete juhi Heiki Raadiku sõnul on näha, et noored väärtustavad rohkem seltsielu ja meelelahutusvõimalusi. «Samas need noored, kes on juba suurlinnaelu maitsnud ning hakanud mõtlema pere loomise peale, eelistavad elada linnakeskusest väljaspool rohelisemas ja pereeluks sobivamas keskkonnas,» kommenteeris Raadik.  

Luminori kodulaenustatistika aga näitab, et tegelikult ostavad 20–30-aastased kliendid kõige sagedamini ehk 73 protsendil juhtudest kodu kortermajja ning vaid 9 protsenti soetab eramaja. Seejuures 30 protsenti korteriostjatest valivad korteri uusarenduses ning ülejäänud on ostnud renoveeritud või vanema korteri.

Raadiku sõnul on käärid noorte unistuste ja tegelike võimaluste vahel arusaadavad. «Noorte valikuid kodu soetamisel mõjutab tihti hind ja neile saadaolevad rahalised vahendid. Seega valivad nad kõige sagedamini esimeseks koduks kõige taskukohasema korteri,» nentis ta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles