Haigekassa selgitab: millal tuleb Euroopa ravikindlustuskaarti uuendada

Tarbija24
Copy
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Liis Treimann

Haigekassa poole pöördub palju vanemaealisi inimesi, kelle Euroopa Liidu ravikindlustuskaart (ERK kaart) on aegunud ja kes soovivad seda uuendada. Kuid tasub silmas pidada, et ERK kaarti on vaja ainult siis, kui on plaan reisile minna.

Haigekassa klienditeeninduse osakonna juhajata Maris Liitmäe rääkis, et paljud eakamad inimesed näevad Euroopa Ravikindlustuskaardi uuendamiseks palju vaeva, kuigi reisile minna ei plaani.

«ERK kaarti saab tellida riigiportaalis eesti.ee, kuid kuna paljudel vanemaealistel ei ole võimalik kasutada e-teenuseid, siis tulevad nad meie teenindustesse teinekord pika maa tagant või kulutavad lihtkirja saatmiseks margiraha. Kliendiga suheldes selgub tihti, et reisima minna pole plaaniski, kuid soovitakse kohusetundlikult aegunud kaart uue vastu vahetada,» rääkis Liitmäe.

Kui Euroopa Liidus reisida pole plaanis, ei pea ka Euroopa Ravikindlustuskaarti tellima ega uuendama. «Eestis pole ERK kaarti vaja, sest siin kontrollib arst inimesed ravikindlustust isikut tõendava dokumendi ja isikukoodi alusel infosüsteemist,» sõnas Liitmäe.

Kui ERK kaart on aegunud või seda pole ning on plaan reisima minna, on kaart vajalik ja võimaldab sihtriigis Euroopa Liidu kodanikega samadel alustel arstiabi. Kaardi saab kätte 10 päeva jooksul alates avalduse esitamisest riigiportaalis eesti.ee ja see saadetakse kodusele postiaadressile.

Oluline on teada, et kuna Euroopa ravikindlustuskaart ei kata kõiki vajamineva arstiabiga kaasnevaid kulutusi, on reisides soovitus teha erakindlustus. Näiteks ei kata ERK kaart raviasutuse visiiditasusid ja voodipäevatasu, lähedaste majutamist,  tõlketeenust või haige transporti tagasi Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles