Hitleri kinnisidee superautode vastu päädis traagilise elukaotusega

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Adolf Hitlerist ja temaaegsest Saksamaast on kirjutatud ja dokumenteeritud üsna palju, kuid veidi vähem tähelepanu on saanud tema suur ja kirglik armastus autode ja autoralli vastu. Ta ihaldas esikohta kõikidel võistlustel.

Ajal, mil Hitleri ülemvõim natsiparteis oli jõudmas uuele tasemele, alustas ta maailma vallutamist uudse lähenemisega. Saksamaal pidid olema parimad insenerid, maailma kõige võimsamad autod ning igal perel tuli omada autot. Läbi selle soovis ta kinnitada Saksamaa tehnoloogilist ja sõjalist üleolekut ning ennetada oma riigi alandamist vaenlaste poolt peale I maailmasõda.

Foto: Viasat History

See päädis konkurentsiga, mis viis Grand Prix'de võitmiseni, propagandana kasutatud rahvusvahelise ülemvõimuni ja maailmakuulsaks saanud sõitjateni, kes riskisid oma eluga 79 aastat püsinud kiiruserekordite püstitamiseks. Kõike seda tehti füüreri enda käsul. Kuigi Saksamaa sõitjates ei pidanud keegi pettuma, sest just nemad troonisid võidusõite läbi 1930ndate, maksis üks neist selle eest siiski oma eluga.

Foto: Viasat History

Bernd Rosemeyer, kes võitis 1936. aasta Grand Prix tiitli, soovis kaks aastat hiljem, 1938.aastal lüüa üle Rudolf Caracciola kiirusrekordit, milleks oli 431 km/h. Kuigi Rosemeyer oli omaenda katsetel saavutanud juba kiiruse 428 km/h, ei olnud see kangekaelse iseloomu poolest tuntud rallisõitja jaoks piisav ning ta soovis oma tulemust parandada. Samal aastal kaotas ta aga järjekordsel kiirusekatsel oma masina üle kontrolli, mis tulenes tuulepuhangu ja tohutu inertsjõu tagajärjel lagunevate autopaneelide koosmõjust. Auto sooritas õhulennu ja põrkas kokku kivist teetähisega. Õnnetuse ajal paiskus meelemärkuseta Rosemeyer autost seitsme meetri kaugusele. Ta oli vaid 28-aastane, jättes maha oma abikaasa ning nende kahekuuse poja. Õnnetuskohas on tänaseni puidust mälestusmärk. Nii jäigi Caracciola kiirusrekord kehtima ning see suudeti üle lüüa alles kolm aastat tagasi.

Foto: Viasat History
Foto: Viasat History

Täiesti uus, 2020. aasta dokumentaalfilm „Hitleri superautod“ suur teleesilinastus juba 22. oktoobril kell 22.00 ainult kanalis Viasat History.

Viasat History on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles