Puust ja punaseks: mille poolest erinevad «parim enne» ja «kõlblik kuni» märgised

Emily Bollverk
, Tarbija toimetaja
Copy
«Parim enne» kuupäeva ei tasu nii väga karta.
«Parim enne» kuupäeva ei tasu nii väga karta. Foto: SCANPIX

«Parim enne» ja «kõlblik kuni» märgistused toidupakenditel võivad pealnäha paista sarnased ning tarbijates segadust tekitada. Ometi on neil erinevad tähendused. 

«Parim enne» kuupäevani säilitab õigetes tingimustes hoitud toode oma eeldatava kvaliteedi. Toote kvaliteet võib olla küll langenud, kuid «parim enne» kuupäeva ületanud toitu on ohutu tarbida ka mõnda aega pärast märgitud kuupäeva, kuid söögikõlblikkuse kindlaks tegemiseks tuleb enne toitu vaadelda, nuusutada ja seejärel maitsta. 

«Kõlblik kuni» märgistusega toit on kiiresti riknev ja märgistus tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa. Seega tuleb toit hiljemalt «kõlblik kuni» kuupäeval ära tarbida. Pärast märgitud kuupäeva ei tohiks toodet enam tarbida, isegi kui see lõhnab hästi ja näeb hea välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles