Tööinspektor hoiatab: katust tuleb lumest puhastada ohutult

, Tööinspektsiooni tööinspektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuselt lund rookides tuleb kinni pidada ohutusnõuetest.
Katuselt lund rookides tuleb kinni pidada ohutusnõuetest. Foto: Peeter Langovits

Sel talvel on lund kordades vähem kui eelmisel, kuid siiski tuleb arvestada lumekoristusega kaasnevate tööde ohtlikkusega, kirjutab tööinspektsiooni tööinspektor Jako Oidermaa.


Katuste puhastamine on seejuures üheks riskantsemaks lumekoristustööks, sest see on ohtlik nii tegijale kui ka möödujale.

Katuste rookimisega kaasneb allakukkumise risk, mida kindlasti suurendab ka lume libedus. Samuti võib lumi koristamise käigus katuse küljest lahti tulla ja varisema hakata. Ebameeldiva ehmatuse osaliseks või lausa viga võib saada aga lume loopimise piirkonda sattunud juhuslik mööduja.

Olenevalt katuse tüübist on ka riskid erinevad, näiteks on libisemisoht lamekatusel väiksem kui viilkatusel. Katusepinna libedust või naket ei näe ega tea enne, kui juba libisetakse, ning kui siis ei ole rakendatud vajalikke kaitseabinõusid, juhtubki õnnetus. Seetõttu oleks vaja enne tööde alustamist hästi läbi mõelda, kuidas ohutumalt katuseid lumest koristada.

Kaitsevahendid

Otseseid ohutusnõudeid katuste lumekoristamise tööde kohta ei ole, koristades tuleb rakendada kõrguses töötamise nõudeid. Üldjuhul kehtib nõue, et kui katuseräästa kõrgus maapinnalt on üle 3,5 meetri, võib katusel töötada juhul, kui katuseserva on paigaldatud vähemalt ühe meetri kõrgune kaitsepiire.

Piirde asemel võib kasutada ka ohutusvõrku või teisi analoogseid kaitsevahendeid (tellinguid jm). Ehitusohutusmääruse järgi on lühiajaline töö katusel lubatud siis, kui töötaja kasutab turvarakmeid koos köiega, mis kinnitatakse püsikindla katuseelemendi külge. Selleks võib olla korsten või muu ankurdamiskoht.

Kui hoone omanikul puuduvad töö- ja kaitsevahendid katuse lumest koristamiseks, siis on õigem pöörduda lume koristamisega tegeleva ettevõtte poole.

Redelil töötamine

Väikemajade puhul ei pruugi katusele minek vajalik ollagi, sest lund saab koristada ka redeli abil. Redelid on eelkõige mõeldud liikumiseks ühelt tasapinnalt teisele. Redelil töötamiseks on sobilikum kasutada laiemate astmetega treppredelit, sest jalgadel on mugavam seista pigem astme kui pulga peal.

Redelil töötamisel tuleb sellest vähemalt ühe käega kinni hoida ja redelist kaugemale kõõluda ei tohiks. Redelist eemale upitamisel on oht, et viite selle tasakaalust välja, redel kaldub ja tagajärjeks ongi kukkumine. Üldjuhul ei tohi redelil seista korraga kauem kui 30 minutit ega töötada kõrgemal kui viis meetrit.

Kui katuselt alla loobitav lumi võib põhjustada ohtu möödakäijaile, tuleb see piirkond (ohuala) märgistada või tähistada arusaadavalt. Vajadusel tuleks võtta valvesse töötaja(d), kelle ülesandeks on hoiatada möödujaid võimalikust ohust.

Jääpurikate tekkimisel tuleb need varakult eemaldada, kasutades selleks vajaliku tehnikat, näiteks tõstukit. Kui lume koristamise käigus esineb peavigastuse oht, on vajalik kasutada kaitsekiivrit.

Ohutut katuste lumekoristust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles