Päriselu Robocopi katsumused

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
HP Robocop Huntington Parki tänavaid patrullimas
HP Robocop Huntington Parki tänavaid patrullimas Foto: Reuters / Scanpix

Tulevik jõuab kätte kiiremini, kui oskaks arvatagi. Vaevalt oskasid 1987. aasta kultusfilmi tegijad tõsimeeli arvata, et aastaks 2019 võitleb tänavatel kuritegevusega reaalne Robocop. Küll aga pole meie loo kangelane ei sama muskulaarne ega efektiivne kui eelmainitud linateose peategelane. 

NBC News vahendab, et USAs California osariigis Huntington Parki linnas lasti selle aasta suvel etteprogrammeeritud marsruudil tänavaid patrullima 150 cm pikkune ja umbes 180 kilo kaaluv robot, kes töötab Huntington Parki politseijaoskonna heaks. Nimeks on tal HP Robocop, välja näeb ta aga rohkem nagu R2D2 Star Warsi seeriast ning efektiivsuselt jääb kaugelt maha mõlemast filmikangelasest. HP Robocop on toodetud Ränioru firmas Knightscope, kes on tootnud üle 70 sarnase roboti, kellest ülejäänud teevad järelevalvet lennujaamades, bensiinijaamades, ostukeskustes ja büroodes üle USA. 

HP Robocopi täisarsenali kuuluvad 360-kraadilist vaadet võimaldav kõrglahutusega kaamera ja salvestussüsteem, numbrimärkide lugeja, kahepoolne suhtlussüsteem (mis praegu veel ei tööta) ning võime lähiümbruse telefonitegevust salvestada. Praktikas aga funktsioneerib HP Robocop, vähemalt praegu, nagu kohmakas liikuv valvekaamera, mida vaatamata tema kaalule on hea tahtmise korral võimalik ümber lükata või muul moel vandaliseerida nagu meie kohalikke Starshipi postiroboteid (sellest jääb aga muidugi alles videosalvestus, mis avaliku korra rikkujad identifitseerib). Sellise tegelase maksumus linnale on 60 00070 000 dollarit aastas, mis on võrdväärne keskmise Huntington Parki politseiametniku aastapalgaga.

Puudujääkidega turvaja

Kuigi HP Robocopi kasutamine on alles eksperimentaalses staadiumis – näiteks ei ühenda roboti küljes olev paanikanupp sellele vajutajat veel Huntington Parki politseijaoskonnaga – väidavad nii mitmedki kohalikud elanikud, et roboti olemasolu on süvendanud neis turvatunnet. Oma osa mängib selles ka Huntington Parki politseijaoskonna teadlik valik mitte avalikult kuulutada HP Robocopi võimeid. See loob nende silmis olukorra, kus potentsiaalsetel kurjategijatel on teatav aukartus roboti ees ning väärtegu jäetakse sellest tingitult sooritamata. Reaalsus aga on, et praegu ei ole robot veel võimeline miskit suuremat tegema, kui selleks peaks vajadus tekkima.

Valeootused

Knightscope'i asedirektor Stacey Stephens möönab, et teadus ei ole kindlasti veel niikaugel, et tänavatele oleks võimalik lasta kurikaeltega füüsiliselt võitlevaid roboteid. Samuti selgitab ta, et Knightscope'i eesmärk HP Robocopiga on korrakaitseorganite jaoks andmestiku kogumine ja järelevalve tegemine ning praegu mitte midagi enamat. Robotil puudub igasugune relvastus: ta pole võimeline kurjategijate suunas pipragaasi laskma ega muul moel aktiivselt sekkuma. Ta on võimeline väärtegusid vaid salvestama.

Esialgu võivad järelikult kõik politseiametnikud kergemalt hingata, kuna robotite revolutsioon korrakaitses veel materialiseerumas ei ole. Kindlasti on aga paslik antud lool silma peal hoida ja vaadata, mil määral on HP Robocop korrakaitse tagamisse võimeline panustama siis, kui kõik tema lubatud funktsioonid (esmajoones häirenupu abil otseühenduse loomine politseijaoskonnaga) täismahus käivitatakse. Ehk on HP Robocopi kohalolu ja salvestusvõimekus kõik, mida vaja, et vandaale demotiveerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles