Silma tervis olgu pidevalt luubi all

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Silmade tervist tuleb kindlasti kontrollida enne esimest klassi, et välistada kehvast nägemisest tingitud probleemid õppimisel.
Silmade tervist tuleb kindlasti kontrollida enne esimest klassi, et välistada kehvast nägemisest tingitud probleemid õppimisel. Foto: Shutterstock

Kooli alustavale lapsele tuleks kindlasti silmakontroll teha, meenutab Kreutzwaldi Silmakeskuse silmaarst Merike Meren. Õigupoolest tuleb lapse silmade seisukorda esmalt kontrollida juba kolmeaastaselt ja teist korda enne kooli. 

Silmaarsti külastuseks tuleb laps ette valmistada. «Et koostöö sujuks, mängige lapsega enne visiiti arstilkäiku. Internetist on võimalik vaadata Lea Hyvärineni laste nägemiskontrolli tabelit, mida enamus arstid Eestis kasutab. Lapsel tuleb kujutistele nimed panna – õun, maja, rõngas, kast – või ütelda just sellised nimetused, mis talle kõige õigemad tunduvad. Laps peab vaadates sulgema käe või kattega ühe silma ja nimetama kujundeid, mida te talle näitate. Samasugune toiming ootab last arsti juures. Kui ta juba vara teab, mida temaga seal tehakse, ei karda ta nii palju ja tulemused on täpsemad,» selgitab Meren.

Märgiks, et lapse silmadega pole kõik ehk nii korras, kui võiks, on kindlasti see, kui laps kissitab silmi, läheb telerile või loetavale tekstile tavatult lähedale või kipub nii-öelda ninaga kirjutama ehk paberile liiga lähedale vajuma.

Nutiseadmed on kindlasti üks erinevate silmahädade põhjustaja. «Et nutiseadmete mõjust paremini aru saada, peavad vanemad ja ka lapsed mõistma, kuidas töötavad silmalihased lähedale ja kaugele vaadates. Lugedes teksti, peavad silmad pöörduma sissepoole, niinimetatud lugemisasendisse. Sel juhul pingutuvad silma välised lihased. Et tekst oleks lugemisel selge, peavad silma sisemised lihased pingutuma, et muuta läätse kuju nii, et valguskiired koonduksid teravalt nägemise punkti ja tekst oleks kontrastne. Kui sellist pingutust silmalihastele on palju ja pikka aega järjest, siis ei ole silmalihased  võimelised enam lõõgastuma, et pilti kaugele selgeks saada,» räägib Meren.

Nutiseadmete kasutamisel soovitab Meren silmas pidada, et silmale on kergem, kui ekraan on kaugemal ja suurem. «Lauamonitori peaks eelistama nutitelefonile. Muidugi ei tähenda see, et lauamonitori taga võib istuda lõputult. Ka seal tuleb pause teha,» sõnab ta. Arsti sõnul võib algkoolilaps järjest olla arvutis korraga pool tundi. Hiljem võib seansse päeva jooksul lisada.

Tänapäeva ekraanikeskses maailmas peab kindlasti leidma võimaluse silmi puhata. Lapsel on selleks suurepärane võimalus värskes õhus ja päikese käes mängides. «Füüsiline koormus tasakaalustab hästi koolistressi ja muudab laste tuju paremaks. Lähitöö puhul on väga oluline pause teha,» ütleb Meren.

Copy
Tagasi üles