Lapse huviringidega ei tohi hulluks minna

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Huviringidega ei tasu liiale minna, aga millegagi võiks laps lisaks üldhariduse omandamisele siiski tegeleda. Parem, kui ta saab huviala ise valida.
Huviringidega ei tasu liiale minna, aga millegagi võiks laps lisaks üldhariduse omandamisele siiski tegeleda. Parem, kui ta saab huviala ise valida. Foto: Shutterstock

Pea kõik lapsevanemad soovivad, et järeltulija tegeleks üldhariduse omandamise kõrval mõne hobiga, aga sageli kiputakse sobiva trenni või ringi leidmisel rabistama.

Et huviringist lapsele vastikut kohustust ei saaks, soovitab lasteklubi Väike Päike turundusspetsialist Liivika Tensok märgata lapse huvisid ja andeid. «Kui tegevus last huvitab, ta räägib sellest kodus, imiteerib seda või jälgib järjepidevalt internetist, on suur tõenäosus, et talle võib selle valdkonna huviring rõõmu pakkuda. Kui lapsel avalduvad mõnes valdkonnas anded, tasuks neid samuti arendada professionaali käe all huviringis,» soovitab ta.

Kindlasti on sobiva valiku tegemisel abiks seegi, kui lapsega maha istuda ja rääkida, millega ta ise tegeleda tahaks või mis talle huvitav tundub, ütleb Tallinna huvikeskuse Kullo direktori asetäitja õppetöö alal Siret Reinaru.

Kui lapsevanem on veendunud, et lapsele võiks mõni huviring sobida, aga laps selle vastu ise huvi üles ei näita, võiks Tensoki sõnul siiski katsetada: näiteks tasuks minna lapsega ringi vaatama ja näidata perspektiive. «Lapse ettekujutus huviringist ei pruugi sageli kokku minna reaalsusega ja võib olla kujunenud võõra kogemuse põhjal,» selgitab ta. Ka konkreetse ringijuhendaja karisma võib saada lapse puhul sageli otsustavaks.

Huviala, millega tegeleda põhjalikumalt ja süvitsi, võiks olemas olla igal lapsel.

Märksõna mõõdukus

Innukatel lapsevanematel on sageli oht trennide ja ringide lapse päevakavva lülitamisega liiale minna. Siis pole neist rõõmu enam kellelegi, kõige vähem lapsele. «Huviringi koormust valides peaks silmas pidama, et lapsele jääks kooli ja huvitegevuse kõrval piisavalt mänguaega. Olenemata huvitegevuse liigist on see  lapse jaoks ikkagi kohustus ja kindlasti ei asenda vaba mängu aega,» räägib Tensok.

Alustada tasub igal juhul tagasihoidlikumalt ja väiksema koormusega, mida suurendada jõuab alati. Huviala, millega laps tegeleb tõsisemalt ja süvitsi, võiks Siret Reinaru sõnul olemas olla siiski igal lapsel. Ringide arvu valikul tasub tema sõnul silmas pidada, et lapse kasvades suureneb tihti ühe ringi tundide maht. «Huvikeskuses Kullo on näiteks põhikooliealistel lastel ühes huviringis keskmiselt kuus akadeemilist tundi nädalas,» sõnab ta.

Lapsevanemal tasuks end valmis panna sellekski, et valitud ring ei pruugi kujuneda üheks ja ainsaks, millega laps aastateks tegelema jääb. Lapsed tahavad katsetada erinevaid asju ja on loomulik, et mõni valik ei osutu õigeks.

«Vanem ja laps peaksid kokku leppima, mis aja tagant on mõlemale vastuvõetav lapse soovi korral huviringi vahetamine,» soovitab Reinaru. Kindlasti, ütleb Tensok, tuleb enne lapse huviringist äravõtmist ringijuhilt uurida, miks lapsel see soov tekkis.

«Sageli tekib soov hetkeemotsiooni ajel – parim sõber lõpetas ringis käimise, laps kaotas tunnis korraldatud võistluse või ei valitud näidendi peaossa,» selgitab Tensok. Sellisest vahejuhtumist tingitud tüdimus või väsimus enamasti pärast pisikest puhkust ja vestlust kaovad. 

Kui soov ringi vahetada endiselt püsib, tasuks lapsega kokku leppida kindel tähtaeg, kui kaua laps peab ringis käima, näiteks jõulude või hooaja lõpuni. Kindlasti tuleks huviringis käivat last regulaarselt motiveerida, et tal oleks huvi jätkata ka madalseisus olles.

Lapsevanema suurimad vead huviringi valimisel

  • Lapsel on liiga palju huviringe ning tal ei jää kooli või lasteaia ja huvitegevuse kõrvalt vaba mängu aega.
  • Lapsevanemal on soov, et laps mõne alaga tegeleks, aga lapsel puuduvad huvi ja anne.
  • Huviringid on lapsele ebasobival ajal ja logistiliselt sobimatus kohas.
  • Lapsevanemad lubavad lastel liiga kergekäeliselt ringist loobuda. Soovitav on teha enne huviringiga liitumist põhjalikum eeltöö, et valikus kindel olla.
Copy
Tagasi üles