Värske minister Taavi Aas muutis talverehvide kasutust (16)

BNS
Copy
Talverehvid
Talverehvid Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Majandusminister Taavi Aas allkirjastas eelnõu, millega peavad naastudeta talverehvid alates 2022. aasta 1. detsembrist vastama rahvusvaheliselt kokkulepitud nõuetele ning olema varustatud sellekohase talverehvi sümboliga.

Aas ütles, et kehtiva regulatsiooni järgi võib M+S-tähist leida ka sellistelt rehvidelt, mis ei olegi tegelikult mõeldud talvel kasutamiseks, vaid sobivad ainult soojema talvega riikidesse, kus talvistes oludes sajab peamiselt lörtsi.

«Eestis on talvekülmad tihti äärmiselt muutlikud ning põhjustavad väga raskeid teeolusid, millel liiklemiseks ei ole ilmtingimata kõik hetkel lubatud M+S-märgisega rehvid mõeldud. Läbi selliste talverehvide kasutamise võivad tekkida ohtlikud olukorrad kõikidele liiklejatele, mis halvimal juhul lõppevad vigastuste või surmaga,» ütles Aas. «Talverehvide nõudeid tuleb kohaldada meie kliimale vastavaks, et suureneks liiklusohutus.»

Aas allkirjastas eelnõu, millega peavad naastudeta talverehvid alates 2022. aasta 1. detsembrist vastama rahvusvaheliselt kokkulepitud nõuetele ning olema varustatud vastava sümboliga.

Seni ei ole olnud kohustuslik, et M+S-tähisega talverehvidel oleks rahvusvaheliselt kokkulepitud talverehvimärgis: kolmetipuline mägi ja lumehelves. Märgis esineb nendel rehvidel, mis on läbinud katsetused tõendamaks nende vastavust sätestatud talverehvide nõuetele. Eelnõu järgi võib veel ka järgneval paaril talvel kasutada üksnes M+S-tähisega rehve, et anda autojuhtidele võimalus juba soetatud rehvid lõpuni kasutada.

«Soovitan siiski edaspidi inimestel talverehvide ostmisel silmas pidada, et ohutuse mõttes võiks märgisega rehve kasutada juba tuleval talvel ning paari aasta pärast on talverehvide suhtes nõuded muutumas,» lisas Aas.

Samasugune nõue on kehtestatud näiteks Saksamaal, kus talverehvideks nimetatakse ainult rahvusvahelise kokkuleppe kohaseid talverehve. Sarnast ideed kaalub ka Rootsi.

Ühtlasi tuleks rehvimüüjatelt küsida täpsustusena Eesti teeoludesse sobivaid talverehve, kuna osadel rehvitootjatel on valikus erinevaid talverehve, millelt võib küll leida kolmetipulise mäe ja lumehelbe sümboli, kuid erinevad rehvimudelid võivad olla valmistatud erinevate teeolude jaoks.   

Lisaks on plaanis kehtestada talverehvide kasutamise kohustus mopeedautodele, mis seni võisid sõita ka talvel suverehvidega. Seega peavad juba järgmise aasta 1. detsembrist mopeedautode rehvid olema M+S-tähisega.

Muudatus ei puuduta sõidukeid, mis kasutavad professionaalseks kasutamiseks mõeldud maastikurehve. Kuna mõningad sõidukid peavad näiteks tööülesannete täitmise eesmärgil liikuma tihti väljaspool teid, siis jäetakse sellistel sõidukitel alles võimalus aastaringselt kasutada maastikurehve tingimusel, et neile on kantud professionaalse maastikurehvi tähis POR.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles