Tehke endale teistmoodi põrand - bambusest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bambusparkett.
Bambusparkett. Foto: Lincona

Enamasti oleme harjunud sellega, et põrandamaterjal on ja peaks olema puidust valmistatud. Vähesed on ehk mõelnud sellele, et põrandamaterjalina võiks kasutada ka rohttaime.

Igal juhul on palju põhjuseid, miks valida just bambus põrandakatteks. Kaks kõige olulisemat tegurit on esteetiline külg ja keskkonnasõbralikkus. Lisaks on see materjal ka väga vastupidav, ilus ja elegantne, kirjutab portaal viivilla.no.

Seepärast ei ole üldse ebatavaline, et aina enam koduomanikke pöörab pilgud bambuse poole ja teevad oma otsuse just selle materjali kasuks. Bambust võib nimetada teatud määral rohuks põrandal, kuna kuulub kõrreliste rohttaimede perekonda, samas võib see olla vaata et kaks korda tugevam materjal kui tamm. Näiteks Aasias kasutatakse ehituses bambustellinguid ning nende murdumist pole karta.

Kiiresti taastuv loodusressurss

Kui tammepuu peab kasvama aastakümneid, et saavutada suurus, millest saab valmistada ehituseks vajaminevaid detaile, siis bambus saavutab oma täissuuruse ja tugevuse vaid viie aastaga. Lisaks sellele on bambus kiiresti taastuv loodusressurss, mis muudab selle materjali kergemini kasutatavaks ning samuti populaarseks keskkonnateadlike tarbijate hulgas.

Bambusel on aga veel mitmeid häid omadusi, mis muudavad selle materjali kodus kasutamisel eriti heaks. Näiteks ei ima bambus niiskust ega mädane ning on seetõttu väga vastupidav mädaniku ja hallituse suhtes. Samuti ei taha seda putukad.

Kuigi bambusel on kõik need suurepärased naturaalsed omadused, väärib märkimist, et ei ole siiski täiuslikku põrandamaterjali olemas. Isegi kui bambus on kõvem kui tamm, võib ka selle puhul tekkida põrandale kriimustused ja praod. Kriimustused tekivad peamiselt lakitud pinnale ja see juhtub bambusest põrandate puhul samal viisil nagu ka puitpõrandatel ja parkettkatetel. Bambuspõrand on ka mõningal määral tavalisest parketist kallim. 


Tasub ka meeles pidada, et bambus on n-ö elav materjal ja seetõttu ka käitub vastavalt.
Bambusel on palju häid omadusi, kuid on samas looduslik toode, mis võib reageerida soojuse ja niiskusele, mistõttu on oluline tagada ruumis stabiilne temperatuur.

Tikk-kontsadega käia ei tasu

Nagu enamik puidust põrandaid säilitab bambusest põrand ilusama väljanägemise, kui seda regulaarset puhastada. Eriti tähelepanelik tasub olla liiva ja väikeste kivide suhtes, mida me jalgadega sisse toome. Kõige lihtsam on kasutada bambuspõranda puhastamseks tolmuimejat.

Aegajalt võib ka põranda üle käia kergelt niiske lapiga või mopiga. Kuid kindlasti ei tohiks lasta voolavat vett põrandale. Bambusest põranda puhul tuleks vältida suurte raskuste asetamist, samuti ei tasuks mööblit mööda põrandat lohistada ega ka kõrgete metallkontsadega ringi käia. Bambusest põranda puhul oleks hea kasutada vildist mööblijalgade katteid või panna käidavamatesse kohtadesse paksemad vaibad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles