Eesti esimene kaitstud geograafilise tähisega toode sai Euroopas lõplikult registreeritud

Tarbija24
Copy
Rukkipõld.
Rukkipõld. Foto: Elmo Riig / Sakala

27. märtsil jõudis lõpule Eesti esimese ja seni ainukese geograafilise tähise Estonian Vodka pikk registreerimisprotsess. Geograafilise tähise taotlusprotsessi algatasid Estonian Spirit OÜ ja Remedia AS.

«Eesti esimese geograafilise tähise registreerimine on suur tunnustus Eesti toidusektorile, mis loob head eeldused Eesti geograafilise tähisega toote ekspordiedule,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

«Euroopa Liit panustab eelkõige just kolmandate riikide turgudel olulisel määral geograafiliste tähiste ja päritolunimetuste teavitustöösse, mistõttu on Euroopa Liidu geograafiline tähis kindel kvaliteedimärk erinevate sihtturgude tarbijate seas. Seega kutsun Eesti toidusektori ettevõtjaid üles taotlema ühiselt Euroopa Liidu kvaliteedimärke piirkonna toidupärandiga seotud toodetele või Eesti traditsioonilistele toodetele,» lisas Tamm.

«Geograafiline tähis ei ole kaubamärk, vaid lähtub konkreetse geograafilise piirkonna ajaloolisest eripärast toote valmistamisel. Ajalooliselt on Eesti alkoholitööstuse sisuks olnud kohalikust toorainest piirituse põletamine ja sellest viina tegemine, mitte välismaalt ostetud alkoholi pudelitesse villimine,» selgitas Estonian Spirit OÜ juht Sven Ivanov.

Euroopa Liidu otsus aitab Ivanovi hinnangul kaasa ka uute kohalike piiritusetööstuste tekkimisele, mis loovad maapiirkondadesse uusi töökohti. «Nüüd on olemas reaalne vajadus ja ka kindlus rekonstrueerida ning arendada olemasolevaid  piiritusevabrikuid. Vastasel juhul ei saa välistada kohaliku piiritusetööstuse hääbumist,» lisas Ivanov.

ELi geograafiliste tähiste süsteem on loodud kaitsmaks tootjate huve algupäraste toodete ebaõiglase konkurentsi eest ning lihtsustamaks tarbijate ostuotsuste tegemist. Kvaliteedimärkide süsteem väärtustab kindla määratletud piirkonna päritolu eriliste omadustega tooteid. Kaitstud geograafilise tähis annab tarbijale infot, millisest piirkonnast ehk riigist tarbitava toote põhitooraine pärineb.

Estonian Vodka on kaitstud geograafiline tähis (KGT) viinale, mille valmistamisel on kasutatud Eestis kasvatatud toorainest valmistatud etüülalkoholi ning Eesti päritolu vett. KGT Estonian Vodka registreerimisega tohib seda sõnapaari kasutada toote märgistusel vaid juhul, kui viin on toodetud tehnilises toimikus sätestatud nõudeid järgides. Teistel Eestis valmistatud viinadel võib edaspidi kasutada väljendeid «Vodka from Estonia», «Vodka made in Estonia» vms.

Lisaks registreeritud geograafilisele tähisele Estonian Vodka, on Euroopa Komisjonis menetluses veel üks Eesti esitatud kaitstud geograafilise tähise taotlus. 21. novembril 2018. aastal edastas maaeluministeerium Euroopa Komisjonile taotluse «Vana-Võromaa sõir / Setomaa sõir» kaitstud geograafilise tähisena registreerimiseks. Registreerimistaotluse esitas maaeluministeeriumile Vana-Võromaa ja Setomaa piirkonna sõira-tootjate laiendatud huvirühm, kuhu kuuluvad Nopri Talumeierei OÜ, Metsavenna Turismitalu OÜ, FIE Klarika Hirv, MTÜ AIG, Taarka Tarõ OÜ ja Toomemäe OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles