Mida peaks teadma potis kasvava jõulupuu kohta?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu potis.
Jõulupuu potis. Foto: Hansaplant

Potiga jõulupuude valik on viimastel aastatel muutunud järjest mitmekesisemaks. Potiga jõulupuude hulgas võib leida nii hooajalisi jõulupuid kui ka selliseid, mida on võimalik hea tahtmise korral hiljem ka aeda istutada.


Sel juhul peab lihtsalt eelnevalt teadma, et toasoojas läheb potipuu talverütm segamini ja sellist puud kohe õue külma kätte ei tohi viia.

Külmakindlad potipuud

Külmakindlamatest liikidest pärit potiga jõupuudest kasutatakse massiliselt minijõulupuuna kanada kuuse sorti «Conica». See kuusesort on piisavalt talvekindel, et ka meil aias kasvada. Kuuske võib kasutada edukalt ka õues terrassil. Sel juhul saab taime kevadel hiljem aeda istutada või kasvatada edasi potitaimena rõdul.

Teda tuppa tuues peab arvestama aga sellega, et toasoojas läheb kuuse talvitamisrütm segamini ja juba mitu nädalat soojas toas hoitud taim ei kannata enam õue käreda pakase kätte viimist. Kui siiski soovitakse jõulude ajal toas hoitud puud kevadel aeda istutada, siis tuleb taime hoida kevadeni võimalikult jahedas ja valges kohas.

Potis võib kasvatada ka päris traditsioonilist jõulupuud. Nii võib potipuuna müügilt leida ka hariliku kuuske, serbia kuuske, torkavat kuuske ja erinevaid nulgusid. Sellised jõulupuud võivad olla värskelt potistatud või ka potis kasvanud.

Värskelt potistatud puudel on potis väike juurekönt, mis aitab puul paremini vett kätte saada. Sellised puud kuuluvad peale jõule minemaviskamisele, nagu saetud puudki, kuid tänu postis olemisele säilivad haljana oluliselt pikemat aega. Selliseid jõulupuid on mõislik kasutada kohtades, kus jõulupuu peab haljana säilima detsembri algusest jaanuari alguseni.

Külmaõrnad potipuud

Hooajalisi külmaõrnadest liikides pärit potiga jõulupuid saab toas hoida mitu kuud. Pärast seda visatakse nad minema või säilitatakse kevadeni ja kasutatakse edasi rõdukastis. Õues talvitamist need jõulupuud meil ei kannata. Hooajalised jõulupuud on:

• suureviljaline küpress
• California ebaküpress
• lõhnav ebaküpress. Too on just viimastel aastatel nii Euroopas kui ka meil muutunud eriti populaarseks ja armastatud minijõulupuuks.


Potijõulupuu istutamine

Potis juurdunud jõulupuid on võimalik kevadel ka aeda istutada. Potis juurdunud jõulupuud armastavad talvel külma, mitte sooja. Kõige paremini kestavad nad kevadeni õues või terrassil olles. Pikalt toasoojas hoidmine viib neil talverežiimi segamini ja taim hakkab talvel kasvusid ajama.

Sel juhul võib ka talvekindel kuusk olla värskete roheliste kasvudega külmaõrn ja enam teda õue viia ei saa. Kui potiga jõulupuud soovitakse hiljem aeda istutada, võiks ta talvel tuppa tuua maksimaalselt üheks nädalaks, selle aja jooksul ei jõua veel puu talveunest ärgata ja tema talvitamisrežiim ei lähe segamini.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles