6 soovitust: kuidas valida endale ülikoolis sobiv eriala

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppekavade ja tööandjate soovidega kurssi viimiseks tasub vaadata erinevate koolide kodulehti, õppekavasid ja töökuulutusi. Nii saad teada, millised on sinu võimalused.
Õppekavade ja tööandjate soovidega kurssi viimiseks tasub vaadata erinevate koolide kodulehti, õppekavasid ja töökuulutusi. Nii saad teada, millised on sinu võimalused. Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Benis Arapovic

Gümnaasiumi lõpus on paljudel vaja teha oma esimene suur otsus tuleviku tee valimisel. Tööle? Ülikooli? Välismaale?

Kuidas oma eriala valida? Kiirustades, läbimõeldult, kõiki võimalusi uurides, vooluga kaasa minnes?

Mille alusel seda teha: mida teevad sõbrad? Kuidas soovitavad vanemad? Kuhu suunab sind ühiskond? Mis on jäänud silma sotsiaalmeediast?

Seda, kuidas alustada omaenda karjääri planeerimisega, soovitab Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) karjäärinõustaja Monika Sutrop.

Oluline on ennast ja õppimis- ning töömaailma põhjalikult uurida ning teha teadlik otsus.

Õppekavade ja tööandjate soovidega kurssi viimiseks tasub vaadata erinevate koolide kodulehti, õppekavasid ja töökuulutusi. Nii saad teada, millised on sinu võimalused.

Kuidas aga ennast tundma õppida? Siin mõned soovitused.

  1. Mida sulle teha meeldib? Millistes trennides või huvialaringides oled käinud, millised ained koolis eelistasid, milliseid uudiseid jälgid, milliseid artikleid loed, millest sõpradega räägid? Kas sulle meeldib tegeleda inimeste või asjadega, kas sõna seada või arvudega möllata?
    Küsides endalt küsimusi saad teada, missugustele erialadele tähelepanu pöörata. See, millega sulle meeldib tegeleda ja mis sinu tähelepanu köidab, annab aimdust sulle sobivast valdkonnast ja erialadest selles.
  2. Kujuta ette end 10 aastat pärast, kui ärkad tavalise tööpäeva hommikul. Missugune on Sinu kodu? Kes seal veel elavad? Mida tööleminekuks selga paned ja kuidas tööle lähed? Missugune on sinu töökoht ja -vahendid? Mida tööl teed ja kes sinuga koos töötavad?
    Sellises kujutlusmängus võid saada väga konkreetseid vastuseid, millist tööd sa soovid teha või tunda ära valdkonna, kuhu soovid suunduda. Infot annab ka see, kas tahad töötada meeskonnas või üksi, oma kätega midagi luues või töötada andmetega kontoris. Erinevad koolid ja erialad valmistavad sind selleks ette.
  3. Kas teeksid seda tööd, mida arvad endale sobivat, ka siis, kui sa selle eest raha ei saa? Kui jah, siis on õige eriala leitud. Õnnelikud on just need inimesed, kelle töö ja hobi on üks ja seesama.
  4. Millised on sinu tugevused ja võimed? Oma tugevuste väljaselgitamiseks saad nõu pidada karjäärispetsialistide, õpetajate, vanemate, trennikaaslaste, treenerite ja sõpradega. Nemad saavad anda tagasisidet sinu tugevuste kohta.
    Mida rohkem tegeleda sellega, mis hästi välja tuleb, seda rohkem saad positiivset tagasisidet, tunnustust ning sisemist motivatsiooni oma karjääri rohkem energiat panustada ning oled ka edukam. Igal juhul tasub valida eriala, kus saad oma tugevusi kasutada.
  5. Kuidas sulle õppida meeldib? Kas pigem oma kogemustest ja praktilistest ülesannetest või abstraktselt juureldes? Kas eelistad inseneri-, täppis- või sotsiaalteadusi?
    Sealt edasi saab uurida, milliseid erialasid pakuvad ülikoolid või kutsekoolid. Kogemustest õppimine ning praktiline käeline töö tähendab enamasti kutsekooli eriala. Ülikoolide erialad jagunevad valdkondadeks: ühelt poolt on täppisteadused nagu inseneeria, IT, keemia, füüsika, merendus; keskele jäävad sotsiaalteadused nagu majandus, avalik haldus, rahvusvahelised suhted ning teisele poole teljele humanitaarteadused nagu õpetamine, keeled, kultuuriteadus.
  6. Analüüsi oma töökogemusi. Ka jäätisemüüja kogemus on väärtuslik: kas meelepärane oli selle töö rahaline külg või inimestega suhtlemine? Mida hindas sinu ülemus?
    Hea ja oluline on koguda võimalikult palju informatsiooni erialade, õppe- ja töömaailma kohta, kuid lõplik otsus teha endast lähtuvalt.
    Liiga palju ei maksa ka muretseda õige otsuse pärast, sest tänapäeval valivad inimesed erinevatel eluperioodidel mitu karjääri.

1. novembril algas sisseastumine Tallinna Tehnikaülikooli, kes pakub tulevastele tudengitele kaasaegseid ning tööandjate nõuetele vastavaid erialasid. Vaata teejuht.taltech.e

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles