Soome linn keelab koolides energiajoogid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monster energiajook.
Monster energiajook. Foto: Richard B. Levine / Levine-Roberts/Sipa USA

Soome linn Turu keelas algkoolide ja gümnaasiumite territooriumil energiajookide tarvitamise.

Linna hariduskomitee asejuht Mari-Elina Koivusalo ütles, et kuigi nad ei saa energiajookide müümist noortele täielikult ära keelata, võivad nad seda piirata koolides. Ta avaldas lootust, et ka teised linnad üle Soome liituvad keeluga, kirjutab Yle. 

Koivusalo ütles, et energiajookide tarbimine on õpilaste seas väga levinud, põhjustades une- ja keskendumishäireid, mis lõpptulemusena segavad kodutööde tegemist. «Halvad kõrvalmõjud on teada, aga paraku pole seni midagi ette võetud,» ütles ametnik.

Energiajookides sisaldub palju kofeeini ja suhkrut, mis võivad olla paljude tervisehädade allikaks. Ka Soome toiduamet on öelnud, et energiajoogid pole lastele ja noortele soovitatavad, isegi väike kogus võib neile halvasti mõjuda, muutes nad rahutuks ja närviliseks

Yle kirjutas aasta alguses, kuidas energiajookide liigtarbimise tõttu on palju noored lausa haiglasse sattunud. Soome ametkonnad on soovitanud, et energiajooke võiks müüa ainult üle 15-aastastele noortele. Soome ministeeriumid ütlesid seepeale, et nad kaaluvad selle keelu seadusesse kirjutamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles