Turu hinnavõrdlus: ilma teevad kodumaised juurikad ja odavad ploomid

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske kartul ja porgand keskturul.
Värske kartul ja porgand keskturul. Foto: PM Tarbija

Sügis on saagirikas aeg ning ka turuletid on kodumaistest juurikatest lookas. Seenesõpru huvitab aga kõige rohkem, milliseid seeni juba turult saada võib ja kui palju need maksavad.

Kuigi mõni võiks vaielda, et tänavune kuum suvi on seenesaagi üsna tagasihoidliku hoidnud, siis räägivad turuletid midagi muud. Nii Nõmme, Balti jaama kui ka keskturul võib näha suurt valikut puravikke. On ilusama väljanägemisega, mis võivad maksta kuni 20 eurot kilo, aga on ka mõne ussiga ja natukene kuivanud isendeid, mille kilohind algab 4,5 eurost.

Puravikud keskturul.
Puravikud keskturul. Foto: PM Tarbija

Teistest kodumaistest seentest on kõikidel turgudel ka kukeseeni. Täpselt nagu puravikegi puhul määrab ka nendel välimus sageli hinna. Kaunimate ja  kuldsemate seente kilo maksab enamasti 7–8 euro piires, koledamad jäävad aga 5 euro kanti.

Riisikasõber peab aga oma sammud seadma Nõmme turu poole, sest teistel turgudel rohkem kodumaiseid seeni ei ole. Nõmme turul kaupleva Indreku sõnul tulid needki riisikad alles täna ning üldolukorda seenerohkuse kohta on veel raske hinnata. «Täna ei oska veel midagi öelda, aga näiteks puravike aeg hakkab juba läbi saama,» sõnas ta.

Üldiselt on turulettidel ülekaalus juba sügisesed viljad – kõrvitsad, kapsapead ja värsked kartulid. Tikrite ja herneste aeg on läbi, siit-sealt on veel võimalik osta välismaiseid maasikaid. Erakordselt odavaks on läinud aga arbuusi kilohind – nii Nõmme kui ka Balti jaama turul maksab magus vili alla euro.

Kindlasti ei jää turulkäijale märkamata ka ploomiküllus. Soe suvi on olnud helde ploomikasvatajatele ning tänavune saak teeb mullusele silmad ette. Ploomirohkus hoiab ka kilohinna suhteliselt madala – näiteks on keskturult võimalik osta kilo ploome 90 eurosendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles