Uuring: pensioniealised on kõige usinamad säästude kogujad

Mona Lii Konnapere
, meediapraktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid Tallinnas
Pensionärid Tallinnas Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kõige kohusetundlikumalt koguvad sääste pensioniealised, kellest enam kui pooltel on kõrvale pandud vähemalt kolme kuu elamisraha, näitab laenuandja BestCrediti suur laenukäitumise uuring.

«Kiir- ja tarbimislaenusid kasutatakse peamiselt ootamatute olukordade lahendamiseks, ja see selgitab miks üle 65 aastased võtavad selliseid laenusid väga harva – neil on ootamatuste puhuks varu olemas,» selgitas BestCrediti juhataja August Käära.

Vähemalt kolme kuu elamisraha on kõrvale pannud 37 protsenti eestimaalastest, kuid 65-aastaste ja vanemate seas on samasugune varu 59 protsendil inimestest.

Kuigi eakate inimeste sissetulekud kipuvad olema väiksemad, planeerivad nad Käära kinnitusel oma kuulutusi hoolikalt. «Eakad inimesed teevad harva emotsioonioste, ligi pooled neist peavad igakuiselt pere-eelarvet ja kokkuvõttes satuvad nad ka makseraskustesse väga harva,» märkis ta. 

Üle poole 65-aastastest ja vanematest kiir- või tarbimislaenu kasutajatest võttis selle mujalt kui pangast, eelistades kas alternatiivset krediidiettevõtet või kauplustes pakutavaid järelmaksuvõimalusi.

Uuring analüüsis 1000 eestimaalase laenukäitumist, sealhulgas mujalt kui pangast võetud laenude kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles