Millal tuleks viimast korda muru niita?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovite järgmisel kevadel oma aeda ilusat muruvaipa, siis ei tasuks sügisel enne lume tulekut muru liiga kõrgeks jätta.

Sel juhul tasub teha üks põhjalik viimane ring niidukiga, kirjutab portaal bolius.dk.

Kui aga maapinna temperatuur on alla 6-7 kraadi, siis muru enam edasi ei kasva ja seega ei ole vaja ka enam niita. Mulla temperatuuri saab mõõta vastava termomeetriga, mida saab osta aianduskeskustest või ehituspoodidest. See tähendab, et sageli tuleb niita muru viimast korda oktoobri keskel või lõpus - mõnikord on temperatuur oktoobris aga üsna kõrge, nii et sellisel üsna erandlikul aastal võib viimase niitmise teha veel novembri alguses.

Soovitused viimaseks sügiseseks niitmiseks:

Ärge niitke muru, mille kõrgus on alla 4 cm.

Kui peate veel muru niitma, tehke nii, et see jääb umbes 4 cm kõrguseks maapinnast.
Eemaldage surnud lehed murult enne lume tulekut. Sellega väheneb risk lume hallituse tekkeks.
Lõigake muru niikaua, kui maapinna temperatuur on üle 6 kraadi ja seega rohi kasvab veel endiselt - tavaliselt oktoobri keskpaigast kuni oktoobri lõpuni. Riisuge võimalikult palju langenud lehti maa pinnalt ära. Kui aeda jääb palju liiga palju surnud lehti, on oht lume hallituse tekkeks.  Lehti võib tükeldada ka muruniidukiga üle käies.

Viimase muruniitmise järel valmistage niiduk talvekorterisse panekuks ette. Puhastage kõik üleliigne, mis on suvisest aktiivsest niitmisest jäänud masina külge. Eemaldage muld ja heinajäätmed esmalt aiavooliku või survepesuriga, siis laske korralikult kuivada ning kuivatage võimalusel puhuriga, seejärel võib määrida terad ja liikuvad osad õliga.

Eelkõige on seda vaja teha muruniiduki töökorras püsimise pärast ja üllatuste vältimiseks järgmisel hooajal. Sellega väldite ka metallosade roostetamist talvel.

Allikas: bolius.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles