Hoidised tuleb pärast sulgemist kiiresti maha jahutada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoidised tuleb pärast purki panemist kiiresti maha jahutada.
Hoidised tuleb pärast purki panemist kiiresti maha jahutada. Foto: SCANPIX

Mitmete retseptiraamatute autori ja koka Maire Suitsu sõnul on arvamus, nagu parendaks aeglane jahtumine hoidise kvaliteeti ja tõstaks säilivust, äärmiselt ekslik.


«Kiire mahajahtumine pärast kuumutamist on väga oluline kõikidele hoidistele nii nende säilivuse, maitse, värvuse kui ka vitamiinide seisukohalt. Purkide paksude tekkide all hoidmine kuulub tõesti mõnede hoidiste n-ö ebareeglipärase valmistamisviisi juurde. Teki all hautamine asendab siis aga osaliselt kuumtöötlemist ning on vajalik hoidise lõplikuks valmimiseks,» selgitas Suitsu toiduportaalis toidutare.ee.

Purkidele asetatud niiske froteerätik ei lõhu purke, nagu vahel peljatakse, praod tekivad hoopiski tõmbetuulest. Niiskest rätikust aurav vesi võtab purkidelt auramiseks vajalikku kuumust, jahutades sedaviisi hoidised mitu korda lühema aja jooksul kui õhu käes jahtumisel.

Lisaks õpetas kokk, et kui purkide metallkaaned on seestpoolt värvimata või lakikiht kahjustunud, ei tohiks hapet sisaldavate hoidiste purke tagurpidi keerata. Hape söövitab metalli, mistõttu võivad kannatada nii hoidise maitse kui ka värvus, eriti selgesti on see tuntav kõrvitsamarinaadi puhul.

«Sageli muutub isegi maasika- ja vaarikamooside pealispind kehvade metallkaantega kokkupuutumisel kiiresti tumedaks, pikemal hoidmisel levib tume värvus vähehaaval ka alumistesse kihtidesse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles