Big Milk jäätiste tootja: meie jäätised on ikka Läti poodides müügil

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Big Milk jäätist tootva firma Unilever esindaja Anna Kozerska selgitab, et vastupidiselt Tarbija24`s (31.08.2011) avaldatud uudisele, ei kõrvaldatud nende jäätiseid Lätis müügilt, vaid jäätiste edasine laialivedu kauplustesse peatati.

«Kahjuks ei avanud eile avaldatud uudis Big Milki eemaldamise kohta Läti turult teema täpsemat sisu. Mõned avaldused, mida tehti Big Milki pakendi märgistuse ja selle kohta, et jäätise koostisosad ei ole tootel näidatud, olid kahjuks ka tarbijat eksitavad,» edastas Kozerska suhtekorraldusfirma KPMS vahendusel.

«Esiteks, meie jäätiseid ei kõrvaldatud Läti turult. /…/ Lihtsalt nende edasine laialivedu kauplustesse on ajutiselt peatatud märkuste tõttu, mis tehti toote koostist puudutava info formaadi ja esitlemise kohta. 

Lubage öelda mõni sõna meie toodete koostise kohta. Big Milk tootmisel kasutatakse järgmisi koostisained: lõssipulber, kooritud piimapulber, koorepulber ja taimsed rasvad.  Kõik need koostisosad on toote pakendil selgelt ära toodud kahanevas järjekorras vastavalt valmistamisretseptile ja ametlikele nõudmisele. Sõltuvalt jäätise sordist moodustab piimast toodetava lõssipulbri kogus jäätise kogumassist 50 kuni 75 protsenti. Taimsete rasvade kogus on väga väike võrreldes põhilise koostisainega, milleks on piimast valmistatud lõssipulber. Seetõttu on süüdistus, et «jäätis sisaldab suuremalt jaolt taimseid rasvu» meie arvates põhjendamatu. Kuna lõssipulber, kooritud piimapulber ja koorepulber on piimaga seotud koostisained, siis leiame, et seda asjaolu võib Big Milk’i turunduses kasutada. Meie arvates peaks kohalik jäätisetootja, kes tegi mingeid katseid, jagama nende katsete tulemusi ametlikult ka meiega, et me saaksime seda arutada ja tulla ühistele järeldustele.

Toote päritolumaa näitamata jätmine pakendil ei ole ebaseaduslik. Euroopa õigusaktide kohaselt, mille alusel on vastu võetud Eesti siseriiklik õigusakt, millega reguleeritakse toiduainete märgistamist, ei ole pakendil päritolumaa näitamine kohustuslik. Unilever on Briti-Hollandi rahvusvaheline ettevõte, mille peakorter asub Euroopas.  Balti riikides müüdavaid jäätisebrände toodetakse Euroopa Liidus. Päritolumaad peab pakendil näitama ainult juhul kui selle puudumine võib tarbijat eksitada.  Big Milki toodetakse Euroopa Liidus ja müüakse paljudes ELi liikmesriikides. Toote pakendil olev märgistus ei sisalda viidet ühelegi konkreetselt riigile, vaid sisaldab üldinfot toote nime, koostise, toiteväärtuse ja kontaktinfo kohta. See info on täiesti õige ja kooskõlas toodete märgistamise üldreeglitega. Päritolumaa rõhutamat jätmine on kooskõlas kohalike reeglitega ja ei näita, et toode oleks kuidagi halvema kvaliteediga.

Lisaks sellele kontrollis Eesti Veterinaar- ja Toiduamet äsja Big Milk jäätiseid ja kontrolli tulemused olid meie jaoks positiivsed. /…/»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles