Tallinlase ostujõud on ligi pool newyorklase omast

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn ei paista maailma linnade võrdluses oluliselt silma ei hinnataseme, palkade ega ostujõu poolest.
Tallinn ei paista maailma linnade võrdluses oluliselt silma ei hinnataseme, palkade ega ostujõu poolest. Foto: Mihkel Maripuu

Šveitsi panga UBS poolt uuritud ostukorvi hinnataseme, tunnipalga ja kodumaise ostujõu järjestustes jäi Tallinn 73 maailma linna lõikes kõigi kolme võrdluse alusel edetabeli teise poolde.

Nii on Tallinn maailma 73 linna arvestuses kodumaise ostujõu poolest 43., palgataseme poolest 46. ja hinnatasemelt 56. kohal.

Võrdluses, kus hinnataset, võrdlusbaasi valitud 14 ametiala tunniteenistust ning ostujõudu vaadeldakse New Yorgi taseme suhtes, moodustab keskmise tallinlase tunnipalk 28,1 protsenti newyorklase omast, hinnatase aga 63,8 protsenti sealsest ning ostujõud 48,6 protsenti newyorklase ostujõust, kusjuures viimases võrdluses on välja jäetud üürikulud.

Hinnataset väljendava ostukorvi maksumuse puhul on arvestatud aga 122 erineva, Lääne inimese tarbimisharjumustele vastava kauba ja teenuse hindadega.

Nii on UBSi arvutuste kohaselt maailma kalleimad linnad on Oslo, Zürich ja Genf, ostujõu ehk palga ja hinnataseme suhte poolest aga  Zürichi, Sydney ja Luxemburgi elanikud.

Uuringuga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles